Μελέτη της ποιότητας ζωής ασθενών με ακμή στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921155 313 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-08-07
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κολοκοτσά Ελένη-Νεφέλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επισκέπτης - Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Καντζανού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ποιότητας ζωής ασθενών με ακμή στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της ποιότητας ζωής ασθενών με ακμή στην Ελλάδα
Περίληψη:
Θεωρητικό Υπόβαθρο: Η κοινή ακμή (acne vulgaris) είναι μια συνήθης δερματολογική νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική και νεαρή ενήλικη ζωή και η οποία έχει τόσο σωματικές όσο και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.
Σκοπός: Η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής ασθενών με ακμή στην Ελλάδα.
Υλικά και Μέθοδος: Πρόκειται για cross-sectional, βασιζόμενη σε ερωτηματολόγια μελέτη, σε δείγμα 150 ασθενών με κοινή ακμή που απευθύνονται στα εξωτερικά Δερματολογικά Ιατρεία του ΓΝΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» σε διάστημα έξι μηνών. Οι ασθενείς αξιολόγησαν την ποιότητα ζωής συμπληρώνοντας τον Δείκτη Ποιότητας Ζωής Δερματολογίας (DLQI) και τον Δείκτη Αναπηρίας Ακμής Cardiff (CADI). Πραγματοποιήθηκε συσχέτιση αυτών των δύο, με κάποιες πρόσθετες πληροφορίες που προέκυψαν από τα δημογραφικά δεδομένα. Η βαρύτητα της ακμής προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας την κλίμακα Leeds.
Αποτελέσματα: Η αύξηση της βαρύτητας της ακμής σχετίζεται με χειρότερη ποιότητα ζωής. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες και η αύξηση του μορφωτικού επιπέδου φαίνεται να σχετίζεται με χειρότερη ποιότητα ζωής. Η μεγαλύτερη διάρκεια και βαρύτητα της νόσου σχετίζεται με χειρότερα συμπτώματα και συναισθήματα και επηρεάζει δυσμενώς τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Συμπεράσματα: Η ακμή σχετίζεται με επιβάρυνση της ποιότητας ζωής. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο και τις αιτίες της, καθώς και η επισήμανση του σημαντικού ρόλου και της σημασίας των δερματολόγων στην αντιμετώπισή της, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ακμή .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ακμή, Κοινή ακμή, Acne vulgaris, Ποιότητα ζωής, Δείκτης Ποιότητας Ζωής Δερματολογίας, Δείκτης Αναπηρίας Ακμής Cardiff, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97
Αριθμός σελίδων:
97
Kolokotsa Eleni-Nefeli MSc .pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο