Αρτηριακή υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία - Ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921542 235 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αρτηριακή Υπέρταση και Συνοδά Καρδιαγγειακά-Νεφρικά Νοσήματα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-08-28
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καραχάλιας Φώτιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσιούφης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Ε[πιβλέπων
Αγγελή Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιάσος Γεράσιμος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αρτηριακή υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία - Ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αρτηριακή υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία - Ανασκόπηση
Περίληψη:
Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μια σημαντική διαταραχή της ποιότητας της ζωής ιδιαίτερα σε ασθενείς με υπέρταση. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ενώ το ποσοστό υπερτασικών ασθενών που περιγράφουν συμπτώματα διαταραχών της στύσης αγγίζει το 30%.
Όπως φαίνεται η στυτική δυσλειτουργία και η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελούν στενά συνυφασμένες παθήσεις οι οποίες με υπόβαθρο τη διαταραχή του ενδοθηλίου και των λείων μυϊκών κυττάρων των αγγείων συνιστούν μια γενικότερη συστηματική αγγειακή νόσο με αλληλεπικαλυπτόμενους παράγοντες κινδύνου. Η ίδια η υπέρταση καθίσταται επίσης επιβαρυντικός παράγοντας για τη στύση μέσω και των αντιυπερτασικών φαρμάκων οδηγώντας πολλές φορές σε κακή συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή τους.
Η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται ότι αποτελεί πρώιμο δείκτη στεφανιαίας νόσου οπότε η διάγνωση και η ορθή προσέγγιση της σεξουαλικής ζωής αντιπροσωπεύει ένα καθοριστικό βήμα στη γενικότερη καρδιαγγειακή εκτίμηση του ασθενούς. Αυτό με τη σειρά του θα συνεισφέρει στην έγκαιρη έναρξη θεραπείας προλαμβάνοντας μελλοντικές επιπλοκές.
Η κατανόηση των κοινών μηχανισμών που συμμετέχουν τόσο στην παθοφυσιολογία της στυτικής δυσλειτουργίας όσο και της υπέρτασης και η διερεύνηση των αντιυπερτασικών φαρμάκων που επιβαρύνουν τη σεξουαλική υγεία θα παρέχει σημαντικά εφόδια για την αναγνώριση νέων θεραπευτικών στόχων που θα εξυπηρετήσουν τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και ποιότητα ζωής των ασθενών.
Σκοπός της ανασκόπησης αυτής είναι να σκιαγραφήσει τη σχέση υπέρτασης και στυτικής δυσλειτουργίας, να αναδείξει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που συμμετέχουν στην παθολογική σχέση αυτή, ενώ παράλληλα θα γίνει αναφορά στον τρόπο διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης του υπερτασικού ασθενή στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπέρταση, Στυτική δυσλειτουργία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
274
Αριθμός σελίδων:
128
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Αρτηριακή υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.