Συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση στην εξωσωματική κυκλοφορία. Ο ρόλος των ΝΕΤς.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922708 169 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ράμμου Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παρασκευή Ματσώτα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αργυρή Γιαλεράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελισάβετ Γρουζή, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση στην εξωσωματική κυκλοφορία. Ο ρόλος των ΝΕΤς.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση στην εξωσωματική κυκλοφορία. Ο ρόλος των ΝΕΤς.
Περίληψη:
Η εξέλιξη της καρδιοχειρουργικής, η ανακάλυψη της αντλίας εξωσωματικής κυκλοφορίας καθώς και η εξέλιξη των Συστημάτων Υποβοήθησης της Καρδιάς, από το 1950 μέχρι σήμερα, έχουν καταστήσει τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ασφαλείς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και συμβάλλοντας στην μακροζωία τους.
Η Εξωσωματική Κυκλοφορία (ΕΚ), προκαλεί πολλαπλές αλλαγές στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη λειτουργία των οργάνων, με αποτέλεσμα την αντιδραστική απάντηση του οργανισμού με την παραγωγή φλεγμονωδών παραγόντων. Με την εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών καθώς και την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλές από τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις του οργανισμού στην Εξωσωματική Κυκλοφορία έχουν περιοριστεί. Παρόλα αυτά, η Συστηματική Φλεγμονώδης Αντίδραση του οργανισμού στην ΕΚ, παραμένει κύρια αιτία οργανικής δυσλειτουργίας των ασθενών που υπόκεινται σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
Το Σύνδρομο Συστηματικής Φλεγμονώδους Αντίδρασης (SIRS), οφείλεται κατά κύριο λόγο από την επαφή του αίματος με επιφάνεια εκτός του ενδοθηλίου, όπως είναι το κύκλωμα της ΕΚ. Από την επαφή με την «ξένη» επιφάνεια ξεκινά μια σειρά αντιδράσεων που περιλαμβάνει την απορρόφηση πρωτεϊνών, την ενεργοποίηση του συστήματος πήξης, του συστήματος συμπληρώματος, της ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων , των λεμφοκυττάρων καθώς και των ουδετεροφίλων. Τελευταία, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ερευνητές για το ρόλο που παίζουν τα ουδετερόφιλα και τα παραγόμενα NETs (Neutrophil Extracellular Traps) από αυτά, στην εμφάνιση του SIRS, καθώς και στην αντιμετώπισή του.
Στην εργασία αυτή παρατίθενται οι μηχανισμοί με τους οποίους εμφανίζεται η Συστηματική Φλεγμονώδης Αντίδραση στην Εξωσωματική Κυκλοφορία, καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισής του, όπως έχουν καταγραφεί από δημοσιευμένες μελέτες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση, Εξωσωματική κυκλοφορία, ΝΕΤς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
55
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ FINAL1 (2)-converted.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο