Advanced building materials using nanomaterials in building applications with self-cleaning properties

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923237 194 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καραγιάννης Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαργαρίτα Νίκη Ασημακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Advanced building materials using nanomaterials in building applications with self-cleaning properties
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προηγμένα δομικά υλικά με χρήση νανοϋλικών σε κτηριακές εφαρμογές με αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες
Περίληψη:
Η νανοτεχνολογία στον κατασκευαστικό τομέα προσφέρει ενδιαφέρουσες νέες ευκαιρίες όσον αφορά την ανάπτυξη σύγχρονων κατασκευαστικών συστημάτων, δομικών υλικών και μεθόδων σχεδιασμού. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των ανακυκλωμένων δομικών υλικών και της 3-Δ εκτύπωσης στον κατασκευαστικό τομέα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την βιωσιμότητα. Τα φωτοκαταλυτικά νανοϋλικά με ιδιότητες αυτοκαθαρισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιστρώσεις σε δομικά στοιχεία ή πεζοδρόμια αλλά και σε διακοσμητικά αντικείμενα όπως πάνελ οροφής, κουρτίνες και ταπετσαρίες, προκειμένου να αποφευχθεί η αφαίρεση του στρώματος προστασίας των επιφανειών, η αλλαγή χρώματος των βαφών και η ρύπανση από τις χημικές ουσίες των καθαριστικών.
Νανοδομές διοξειδίου του τιτανίου (TiO2) αλλά και άλλων οξειδίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φωτοκαταλυτικά προϊόντα με αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες. Το νανοϋλικό TiO2 μελετάται σε αυτήν τη διπλωματική εργασία, λόγω της υψηλής φωτοκαταλυτικής του δραστηριότητας, της υψηλής σταθερότητας και του χαμηλού του
κόστους. Το ντόπινγκ με μέταλλα έχει αποδειχθεί επιτυχής προσέγγιση για την ενίσχυση της φωτοκαταλυτικής απόδοσης των φωτοκαταλυτών. Νανοδομές TiO2 χωρίς ντόπινγκ αλλά και με In-Ni-, Mn-In, Mn-Cu-, Mn-Ni- διμεταλλικό ντόπινγκ συντέθηκαν με την υδροθερμική μέθοδο υποβοηθούμενης από μικροκύματα. Μελετήθηκε η φωτοκαταλυτική απόδοση των νανοεπιστρώσεων που εφαρμόστηκαν σε 3-Δ τυπωμένα πλακίδια και υφάσματα, χρησιμοποιώντας ένα τεστ αυτοκαθαρισμού και απορρύπανσης, τον αποχρωματισμό του Methylene Blue (MB). Τα νανοεπιστρωμένα δείγματα έδειξαν υψηλό αποχρωματισμό του MB και μεγάλες δυνατότητες σε εφαρμογές αυτοκαθαρισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Νανοτεχνολογία, TiO2, αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες, αντιρρυπαντικές ιδιότητες, αποχρωματισμός
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
138
MasterThesis_Karagiannis.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο