Photometric investigation of primordial asteroids

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923242 208 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστροφυσική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αθανασόπουλος Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κοσμάς Γαζέα, Λέκτορας, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κλεομένης Τσιγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Marco Delbo, Research Director, Observatoire de la Côte d’Azur
Πρωτότυπος Τίτλος:
Photometric investigation of primordial asteroids
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φωτομετρική μελέτη αρχέγονων αστεροειδών
Περίληψη:
Μόνο το 25% των ανακαλυφθέντων αστεροειδών έχει συσχετισθεί με κάποια από τις περισσότερες από 100 γνωστές οικογένειες αστεροειδών. Καθορίζοντας ποιοι εναπομείναντες αστεροειδείς, είναι μέλη μη γνωστών οικογενειών, ο πληθυσμός των πραγματικών πλανητοειδών περιορίζεται σημαντικά. Μία τέτοια ταξινόμηση των αστεροειδών σε οικογένειες φαίνεται να είναι το κλειδί για την κατανόηση της εξέλιξης της δυναμικής και των προσκρούσεων των αστεροειδών και την αλληλοσυσχέτισή τους.
Πέρα από τα πολύ χρήσιμα δεδομένα που παρέχουν οι διαστημικές αποστολές για τους αστεροειδείς, εξαιρετικά σημαντικά είναι αυτά που προσφέρονται από φωτομετρικές επίγειες παρατηρήσεις. Βραχύχρονες φωτομετρικές παρατηρήσεις (της τάξης των αρκετών ωρών ή ημερών) προδίδουν την περίοδο της περιστροφής του αστεροειδή και την διακύμανση του πλάτους της λαμπρότητάς του σε διάφορες γωνίες ηλιακής φάσης. Μακροχρόνιες παρατηρήσεις (της τάξης των αρκετών μηνών ή χρόνων) ανιχνεύουν τις διακυμάνσεις του πλάτους σε διαφορετικές εμφανίσεις του αστεροειδή, καθορίζουν την κατεύθυνση του άξονα περιστροφής και βοηθούν στην κατασκευή 3D μοντέλων.
Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής, πραγματοποιήθηκαν φωτομετρικές παρατηρήσεις για τους αστεροειδείς της Κύριας ζώνης, 2839 Annette (1929 TP), 2768 Gorky (1972 RX3) και 9086 (1995 SA3), μέλη της αποκαλούμενης "Primordial family", που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για μία αρχέγονη οικογένεια που δημιουργήθηκε στα πρώτα χρόνια του Ηλιακού συστήματος από κάποια σύγκρουση σωμάτων στην εσωτερική περιοχή της Κύριας Ζώνης των αστεροειδών. Οι παρατηρούμενες καμπύλες φωτός αυτών των αστεροειδών έχουν αναλυθεί κατάλληλα εξάγοντας πληροφορίες για την περιστροφική τους κατάσταση και το σχήμα τους.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι o 2839 Annette (1929 TP) περιστρέφεται αριστερόστροφα και εκτιμάται ότι άξονας περιστροφής του δεν ταυτίζεται με κάποιον από τους κύριους άξονες του σχήματός του, ο 2768 Gorky(1972 RX3) πιθανότατα περιστρέφεται δεξιόστροφα με άξονα περιστροφής με μικρό εκλειπτικό πλάτος (δηλ., β≾30°) και ο 9086 (1995 SA3) παρουσιάζει ενδείξεις είτε για ύπαρξη συνοδού είτε για άξονα περιστροφής που δεν ταυτίζεται με κάποιον από τους κύριους άξονες του σχήματός του. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν ένδειξη ότι η Primordial family έχει διαταραχθεί στο παρελθόν.
Αυτή η μελέτη θα οδηγήσει δυνητικά στην καλύτερη κατανόηση των αρχικών σταδίων της εξέλιξης του Ηλιακού μας συστήματος και στον μηχανισμό δημιουργίας των αστεροειδών και πλανητών. Η ζώνη των αστεροειδών παρέχει περισσότερες, ακόμα και από τους πλανήτες, πληροφορίες, πολύτιμες για την δημιουργία και εξέλιξη του Ηλιακού μας συστήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
φωτομετρία, καμπύλη φωτός, αστεροειδής, αρχέγονος, primordial, οικογένεια αστεροειδών, επίδραση YORP, πλανητικό σύστημα, Κύρια Ζώνη, DAMIT Software
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
258
Αριθμός σελίδων:
212
Athanasopoulos_Dimitrios_Master_Thesis_2020_final.pdf (27 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο