ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΩΤΕΟΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2926092 229 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΛΟΥΚΑ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Π. Τρουγκάκος, Καθηγητής Βιολογίας Ζωικού Κυττάρου και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, Τομέας Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΩΤΕΟΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη του δικτύου πρωτεόστασης και φυσικών προϊόντων με πιθανή αντιγηραντική δράση
Περίληψη:
Η διατήρηση της ομοιοδυναμικής ισορροπίας του πρωτεώματος, που ορίζεται ως πρωτεόσταση, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και κατ’ επέκταση για τη συνολική επιβίωση και υγεία του οργανισμού. Για τον λόγο αυτό, τα κύτταρα διαθέτουν ένα δίκτυο ελέγχου της πρωτεόστασης, που ονομάζεται δίκτυο πρωτεόστασης, και είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του συνόλου των πρωτεϊνών (πρωτέωμα) του κυττάρου. Βασικά συστατικά του δικτύου πρωτεόστασης αποτελούν οι μοριακές συνοδοί, τα μονοπάτια ουβικιτίνης-πρωτεασώματος και αυτοφαγίας-λυσοσώματος, καθώς και το μονοπάτι αντιοξειδωτικής απόκρισης NRF2/KEAP1. Ένα από τα ορόσημα της γήρανσης, που συμμετέχει στον καθορισμό του γηρασμένου φαινοτύπου, είναι η απώλεια της πρωτεόστασης.
Παρά την πολύπλοκη φύση της διαδικασίας της γήρανσης, έχει προταθεί ότι τόσο η ποιότητα όσο και το προσδόκιμο ζωής των οργανισμών μπορούν να βελτιωθούν και να αυξηθούν μέσω γενετικών, διατροφικών και/ή φαρμακολογικών παρεμβάσεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι γενετικές παρεμβάσεις και ο θερμιδικός περιορισμός δε μπορούν να εφαρμοστούν στον άνθρωπο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον για την ανεύρεση φυσικών προϊόντων, που μπορούν να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και/ή να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής. Τα φυσικά προϊόντα, εκχυλίσματα ή καθαρά μόρια, μπορούν να απομονωθούν από διάφορες πηγές της βιόσφαιρας, όπως φυτά, θαλάσσιους οργανισμούς ή μικροοργανισμούς. Υπάρχουν αρκετά φυσικά προϊόντα που έχουν μελετηθεί και έχουν βρεθεί να ενεργοποιούν τους παράγοντες του δικτύου πρωτεόστασης και πιθανόν να φέρουν αντι-γηραντικές ιδιότητες τόσο in vitro όσο και in vivo.
Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η μελέτη της επίδρασης επιλεγμένων φυσικών προϊόντων στα στοιχεία του δικτύου πρωτεόστασης, στα πλαίσια μιας εκτενούς μελέτης που αφορά στη σάρωση υψηλής απόδοσης (high-throughput screening) φυσικών προϊόντων με στόχο την ανίχνευση βιοδραστικών μορίων έναντι της κυτταρικής γήρανσης. Εστιάσαμε τη μελέτη μας στο εκχύλισμα XTMm223-S2-BM και το μόριο TM1-S3 LAEMB T89-100 P1, τα οποία έχουν απομονωθεί από συμβιωτικούς μικροοργανισμούς θαλάσσιων ασπόνδυλων, τα οποία ζουν στη μεσοφωτική ωκεάνια ζώνη. Επίσης, μελετήσαμε τέσσερα εκχυλίσματα του φυτού Cichorium intybus, τα οποία έχουν απομονωθεί με διαφορετικό τρόπο εκχύλισης το καθένα.
Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι το εκχύλισμα XTMm223-S2-BM αποτελεί θετικό ρυθμιστή των μηχανισμών του δικτύου πρωτεόστασης και της αντιοξειδωτικής απόκρισης. Επίσης, βρέθηκε ότι μειώνει το ενδοκυτταρικό οξειδωτικό φορτίο και προστατεύει τα κύτταρα έναντι του οξειδωτικού και του γενοτοξικού στρες. Από τη μελέτη του μορίου TM1-S3 LAEMB T89-100 P1 παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ευαισθησία των καρκινικών κυτταρικών σειρών, που υπερεκφράζουν κινάσες-στόχους του, σε σχέση με φυσιολογικά και αθανατοποιημένα κύτταρα, δεικνύοντας την πιθανή αντι-καρκινική του δράση. Συνεπώς, το συγκεκριμένο μόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ικρίωμα για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μορίων με πιθανή αντι-καρκινική δράση. Τέλος, από τη μελέτη διαφορετικών εκχυλισμάτων του φυτού Cichorium intybus, μόνο το εκχύλισμα που απομονώθηκε με την τεχνική επιταχυνόμενης εκχύλισης (με διαλύτη μείγμα αιθανόλης και νερού) οδήγησε σε μία τάση μείωσης του ενδοκυτταρικού οξειδωτικού φορτίου και αύξησης της κύριας πρωτεασωμικής ενεργότητας σε ανθρώπινα αθανατοποιημένα κερατινοκύτταρα.
Συμπερασματικά, τα φυσικά προϊόντα, που μελετήθηκαν στην παρούσα εργασία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο πιο εκτεταμένης έρευνας στο μέλλον, προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι μηχανισμοί δράσης τους στα κύτταρα και οι επιπλέον ωφέλιμες ιδιότητες, που πιθανόν διαθέτουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δίκτυο πρωτεόστασης, πρωτεάσωμα, αυτοφαγία, γήρανση, φυσικά προϊόντα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
91
Πτυχιακή Final.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο