Μεταβονομική ανάλυση της δράσης της λεβοσιμεντάνης στην προκαλούμενη από δοξορουβικίνη καρδιοτοξικότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2926272 77 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Ανάπτυξη νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων - Φαρμακολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-03
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μάρκου Λαουτσέλντα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρεάδου Ιωάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Φαρμακευτικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταβονομική ανάλυση της δράσης της λεβοσιμεντάνης στην προκαλούμενη από δοξορουβικίνη καρδιοτοξικότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταβονομική ανάλυση της δράσης της λεβοσιμεντάνης στην προκαλούμενη από δοξορουβικίνη καρδιοτοξικότητα
Περίληψη:
Η δοξορουβικίνη (DXR), ένα κυτταροτοξικό αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται στη θε-ραπεία διαφόρων ειδών καρκίνου, μπορεί να επιφέρει προοδευτική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας προκαλώντας καρδιομυοπάθεια που τελικά οδηγεί σε μη α-ναστρέψιμη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η λεβοσιμεντάνη (LEVO) απο-τελεί έναν καινοτόμο φάρμακο που συνδυάζει θετική ινότροπη και αγγειοδιασταλτική δράση και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία χωρίς ουσιώδεις μεταβολές στην κατανάλωση οξυγόνου από το μυοκάρδιο.
Προκειμένου να διαπιστωθεί η δράση της λεβοσιμεντάνης επί της καρδιοτοξικότητας που προκαλείται από τη δοξορουβικίνη, πραγματοποιήθηκε μεταβονομική ανάλυση του μυοκαρδίου της αριστερής κοιλίας σε 30 επίμυες. Οι επίμυες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκαν 10mL/kg i.p φυσιολογικού ορού. Στις υπόλοιπες τρεις ομάδες χορηγήθηκε DXR σε διαδοχικές δόσεις, ενώ σε δύο από τις τρεις χορηγήθηκε και λεβοσιμεντάνη είτε σε διαδoχικές δόσεις, είτε εφάπαξ. Πιο συγκεκριμένα, στις ομάδες που έλαβαν δοξορουβικίνη, αυτή χορηγήθηκε σε συνολική δόση 18 mg/kg i.p ισομοιρασμένη σε 6 δόσεις, ενώ οι δύο ομάδες που έλαβαν και λεβοσιμεντάνη, αυτή χορηγήθηκε σε συνολική δόση 24 μg/kg i.p ισομοιρασμένη σε 4 δόσεις στη μία ομάδα και εφάπαξ στην άλλη ομάδα. Σε όλους τους επίμυες πραγματοποιήθηκε ηχοκαρδιογραφία αριστερής κοιλίας ενώ στη συνέχεια τα πειραματόζωα θυσιάστηκαν και πραγματοποιήθηκε λήψη της αριστερής κοιλίας του μυοκαρδίου για περαιτέρω αναλύσεις. Ακολούθησε εκχύλιση και απομόνωση της πολικής φάσης, στην οποία έγινε και η ανάλυση του μεταβολικού προφίλ με τη βοήθεια του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η λεβοσιμεντάνη μεταβάλλει τους ενεργειακούς μεταβολίτες αλλά δεν καταφέρνει να αναστείλει τον αναερόβιο μεταβολισμό που προκαλείται από τη δοξορουβικίνη. Η εφάπαξ χορήγηση της λεβοσιμεντάνης δείχνει να έχει καλύτερα αποτελέσματα στη βελτίωση της καρδιοτοξικότητας σε σχέση με τη διαδοχική χορήγηση. Τέλος, η λεβοσιμεντάνη φαίνεται να επάγει μονοπάτια διάσωσης που σχετίζονται με το νικοτιναμίδιο και την παρεμόδιση του μεταβολισμού των πουρινών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
λεβοσιμεντάνη, δοξορουβικίνη, καρδιοτοξικότητα, μεταβονομική, ινότροπο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
107
Αριθμός σελίδων:
86
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο