Εμπειρική διερεύνυση της επίδρασης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στην ανεργία των πτυχιούχων στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2928825 184 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογιστική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-20
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παγιατάκη Ασπασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιάχου Ευαγγελία, Δόκτωρ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμπειρική διερεύνυση της επίδρασης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στην ανεργία των πτυχιούχων στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμπειρική διερεύνυση της επίδρασης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στην ανεργία των πτυχιούχων στην Ελλάδα
Περίληψη:
Οι πολιτικές απασχόλησης χαρακτηρίζονται ως ενεργητικές όταν στοχεύουν απευθείας στην κινητοποίηση της προσφοράς εργασίας και προωθούν μέτρα προκειμένου να τονώσουν την απασχόληση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να βελτιώσουν την απασχολησιμότητα του εργατικού δυναμικού και ως εκ τούτου να συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας.
Ο φορέας υλοποίησης των ενεργητικών μορφών απασχόλησης στην Ελλάδα είναι ο
Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.)
Η ενεργοποίηση της προσφοράς εργασίας υλοποιείται συνήθως, με επιδοτούμενα
προγράμματα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μορφές ενεργητικών μορφών απασχόλησης, όπως αυτή της επιδοτούμενης κατάρτισης που παρέχει στους ανέργους τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες σχετικές με την εργασία με στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας.
H παρούσα έρευνα εστιάζει στην ανεργία των πτυχιούχων στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον προκύπτει από τα εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων στη χώρα μας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, σε συνδυασμό με το φαινόμενο του “brain drain” που ολοένα και μεγεθύνεται, τίθεται υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης που στοχεύουν σ’ αυτή την ομάδα ανέργων.
Αυτό που επιδιώκεται να αποτυπωθεί στην παρούσα εργασία, είναι το στρατηγικό πλαίσιο και το πεδίο εφαρμογής των ενεργητικών μορφών απασχόλησης στην Ελλάδα, ο τρόπος λειτουργίας τους και η επίδρασή τους στην άμεση απασχόληση των πτυχιούχων, στην ανεργία και στην αναχαίτιση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.
Η έρευνα είναι ποιοτική και μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η μελέτη περίπτωσης. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της συνέντευξης, με χρήση ημιδομημένων ερωτηματολογίων και ακολουθήθηκε θεματική ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε, είναι η θετική επίδραση των προγραμμάτων
ενεργητικής απασχόλησης στην άμεση απασχόλησή των πτυχιούχων. Ωστόσο, δεν προέκυψε ξεκάθαρα η συμβολή των ΕΠΑ στην διατήρηση των εργαζομένων και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης και στην αναχαίτιση του brain drain. Επίσης, μεταξύ των τύπων των προγραμμάτων προέκυψαν ανισότητες ως προς την αποτελεσματικότητά τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ανεργία, ανεργία πτυχιούχων, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, εκπαίδευση και ανάπτυξη εργαζομένων, επαγγελματική κατάρτιση, διαρροή επιστημονικού δυναμικού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
57
Διπλωματική Εργασία_Παγιατάκη Ασπασία.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο