Η διαχείριση της υπέρτασης στις εθνοτικές μειονότητες. Η σημασία της κοινοτικής νοσηλευτικής.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2929312 187 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-27
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Νικητοπούλου Αλεξάνδρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέττα Μ. Ιακωβίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Ξάνθος Θεόδωρος. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου.

Δωροθέα Τσεκούρα. Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διαχείριση της υπέρτασης στις εθνοτικές μειονότητες. Η σημασία της κοινοτικής νοσηλευτικής.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διαχείριση της υπέρτασης στις εθνοτικές μειονότητες. Η σημασία της κοινοτικής νοσηλευτικής.
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η διαχείριση και ο έλεγχος της υπέρτασης αποτελούν ένα κρίσιμο ζήτημα για την δημόσια υγεία, καθώς ο επιπολασμός φαίνεται να είναι υψηλός σε ορισμένες εθνοτικές ομάδες. Η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και φαρμακολογική παρέμβαση, συνήθως με πολλαπλούς παράγοντες.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση αφενός της διαχείρισης της υπέρτασης σε εθνοτικές μειονότητες και αφετέρου του ρόλου του κοινοτικού νοσηλευτή στον έλεγχο αυτής.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση για την αναζήτηση πρωτογενών μελετών σχετικά με τη διαχείριση της υπέρτασης σε εθνοτικές μειονότητες. Οι λέξεις-κλειδιά και οι χρονικοί περιορισμοί τέθηκαν για την περίοδο 2011-2020, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική βάση δεδομένων Medline (NCBI) με συνδυασμό κριτηρίων ένταξης και αποκλεισμού.
Αποτελέσματα: Δεκατρείς πρωτογενείς ερευνητικές μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Εννέα μελέτες διερευνούσαν παρεμβάσεις που εμπίπτουν στη μη φαρμακολογική διαχείριση της υπέρτασης, ενώ τέσσερις μελέτες διερευνούσαν τη φαρμακολογική διαχείριση της υπέρτασης στις εθνοτικές μειονότητες. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι ασθενείς αφρικανικής κυρίως καταγωγής έχουν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν συνδυαστική αντιυπερτασική θεραπεία με κάποιο θειαζιδικό διουρητικό ή ανταγωνιστή διαύλων ασβεστίου ενώ γενικά εμφανίζουν εξασθενημένη απόκριση στα φάρμακα που αναστέλλουν το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης και σε β-αδρενεργικούς αποκλειστές. Επιπρόσθετα, παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ελέγχου της ΑΠ και τα οποία σχετίζονται με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Όσον αφορά το σκέλος της μη φαρμακολογικής διαχείρισης, οι παρεμβάσεις υπό την καθοδήγηση των κοινοτικών νοσηλευτών έχει προταθεί ως ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για τη διαχείριση των ασθενών που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.
Συμπεράσματα: Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση του φαινομένου της ανισοκατανομής της υπέρτασης στους διαφορετικούς ανθρώπινους πληθυσμούς, καθώς για το ρόλο της κοινοτικής νοσηλευτικής στη βελτίωση της εξατομικευμένης φροντίδας για την υπέρταση σε αυτούς τους ευαίσθητους πληθυσμούς.
Λέξεις – Κλειδιά: Υπέρταση, φαρμακολογική διαχείριση/μη φαρμακολογική διαχείριση, εθνοτικές μειονότητες, παρεμβάσεις, κοινοτική νοσηλευτική
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπέρταση, Φαρμακολογική Διαχείριση/Μη Φαρμακολογική Διαχείριση, Εθνοτικές Μειονότητες, Παρεμβάσεις, Κοινοτική Νοσηλευτική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
119
Αριθμός σελίδων:
71
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Νικητοπούλου Αλεξάνδρα-Διαχείριση Υπέρτασης στις εθνοτικές μειονότητες (τελικό)..pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.