Διερεύνηση παραγόντων σχετιζόμενων με τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932054 126 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογία, Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-07
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσάμης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος M. Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ελένη Κυρίτση, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο
Δυτικής Αττικής
Κωνσταντίνος Π. Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση παραγόντων σχετιζόμενων με τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση παραγόντων σχετιζόμενων με τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης
Περίληψη:
Η υπέρταση παρουσιάζεται με αυξημένη συχνότητα καθώς ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες στεφανιαίας νόσου, παθήσεων των νεφρών και εγκεφαλικού επεισοδίου με αποτέλεσμα συχνών εισαγωγών του ασθενούς στο νοσοκομείο
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η καταγραφή των περιστατικών που νοσηλευτήκαν με αρτηριακή υπέρταση, η διερεύνηση των αιτιολογικών παραγόντων και η συσχέτιση με τη διαχείριση και θεραπεία της νόσου καθώς και η αποτελεσματικότητα αυτής.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αναδρομική επιδημιολογική μελέτη η οποία περιλάμβανε 60 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ, με αρτηριακή υπέρταση από το 2018 έως και 2019. Καταγράφηκαν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, το φύλο, η ηλικία, η διατροφή, τα συμπτώματα προ της εισαγωγής (όπως πυρετός, έμετοι, διαρροϊκές κενώσεις, ταχυκαρδία, απώλεια συνείδησης), τα φάρμακα, τα ευρήματα από τον εργαστηριακό έλεγχο και απεικονιστικό έλεγχο.
Αποτελέσματα: Οι άνδρες είχαν συχνότερα από τις γυναίκες την αρτηριακή υπέρταση ως αίτιο εισαγωγής (p=0,041), ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε και στα μοναχικά άτομα. Με την αξιολόγηση των σωματομετρικών χαρακτηριστικών, ένα αυξημένο ποσοστό του δείγματος (68,3%) βρέθηκε υπέρβαρο, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί αίτιο απορρύθμισης της αρτηριακής πίεσης και εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο (p=0,308).Από τα υποκείμενα νοσήματα το πιο συχνό ήταν ο σακχαρώδης διαβήτης με ποσοστό 65%, με τη δυσλιπιδαιμία και τη στεφανιαία νόσο να ακολουθούν με ποσοστά 45% και 30% αντίστοιχα. Βρέθηκε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν αλκοόλ παρουσίαζαν συχνότερα απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (p=0,004). Τα άτομα τα οποία παρουσίαζαν κεφαλαλγία κατά την εισαγωγή τους, παρουσίαζαν και συχνότερα απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (p<0,001). Υπήρξε επίσης στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής υπέρτασης και της εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (p=0,001).
Συμπέρασμα: Στην παρούσα μελέτη οι ευθυνόμενοι παράγοντες για την απορρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης ήταν τόσο κλινικοί όσο διατροφικοί παράγοντες. Είναι λοιπόν αναγκαία η συχνή παρακολούθηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου. Με μια έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία καθώς και με βελτίωση του τρόπου ζωής, οι υπερτασικοί ασθενείς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών και έχουν πολύ καλή πρόγνωση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπέρταση, Διαβήτης, Παχυσαρκία, Διατροφή, Αλκοόλ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tsamis Ioannis Master.pdf
655 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.