Επίπεδα παράγοντα XII σε δρεπανοκυτταρικούς ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2932076 76 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-12
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καλκανά Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολίτου Μαριάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γιαλεράκη Αργυρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπεδα παράγοντα XII σε δρεπανοκυτταρικούς ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίπεδα παράγοντα XII σε δρεπανοκυτταρικούς ασθενείς
Περίληψη:
Ο παράγοντας XII είναι μια γλυκοπρωτείνη που βρίσκεται στην κορυφή της ενδογενούς οδού της πήξης και είναι ένας από τους παράγοντες του συστήματος επαφής. Η απουσία αιμορραγίας σε άτομα με έλλειψη του παράγοντα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος του στην αιμόσταση είναι μηδαμινός. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί η συμβολή του στη σταθερότητα του θρόμβου αλλά και στη διαδικασία της ινωδόλυσης, ενώ ο ρόλος του στη θρομβωτική προδιάθεση στον άνθρωπο παραμένει αδιευκρίνιστος. Παράλληλα, μέσω της παραγωγής βραδυκινίνης και της ενεργοποίησης του συμπληρώματος μετά από κινητοποίηση του συστήματος επαφής, συμμετέχει σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Έτσι, η ενεργοποίηση του παράγοντα εκκινεί μονοπάτια φλεγμονής και θρόμβωσης.
Η δρεπανοκυτταρική νόσος, είναι κληρονομούμενη αιμοσφαιρινοπάθεια που χαρακτηρίζεται από δομική αλλαγή της αιμοσφαιρίνης και αποτελεί χαρακτηριστικό μοντέλο νόσου όπου φλεγμονή και θρόμβωση συνυπάρχουν. Οι αλλαγές στη μεμβράνη του ερυθροκυττάρου οδηγούν σε χρόνια αιμόλυση, αλληλεπίδραση των ερυθρών αιμοσφαιρίων με τα αιμοπετάλια, τα λευκά αιμοσφαίρια και το ενδοθήλιο των αγγείων, με αποτέλεσμα την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων και την κινητοποίηση του μηχανισμού της πήξης που καταλήγουν σε απόφραξη της μικροκυκλοφορίας, ισχαιμία και βλάβη ιστών και οργάνων.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της συμμετοχής του παράγοντα XII στην παθοφυσιολογία της νόσου. Έγινε μέτρηση του παράγοντα XII σε 29 δρεπανοκυτταρικούς ασθενείς και τα επίπεδά του συγκρίθηκαν με αυτά υγιών εθελοντών αιμοδοτών. Επιπλέον, διερευνήθηκε η ύπαρξη συσχέτισης του παράγοντα XII με συγκεκριμένες κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, όπως και η συσχέτισή του με αιματολογικούς και βιοχημικούς δείκτες, δείκτες φλεγμονής (CRP), πρωτείνες του συμπληρώματος (C3, C4) και παράγοντες πήξης (VWF).
Τα επίπεδα του παράγοντα XII ήταν χαμηλότερα στους δρεπανοκυτταρικούς ασθενείς σε σχέση με τα επίπεδα των υγιών δοτών, κάτι που υποδηλώνει την ενεργοποίηση του συστήματος επαφής στη δρεπανοκυτταρική νόσο. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση του παράγοντα XII με κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, ωστόσο υπήρξε συσχέτισή του με τα στοιχεία C3 και C4 του συμπληρώματος, με το ινωδογόνο και με τα εμπύρηνα ερυθρά, υπονοώντας την συμμετοχή του στη φλεγμονή και την αιμόλυση που χαρακτηρίζει τη νόσο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παράγοντας XII, Δρεπανοκυτταρική νόσος, Σύστημα επαφής, Θρόμβωση, Φλεγμονή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
172
Αριθμός σελίδων:
77
Kalkana Chrysoula Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο