Η αγοραπωλησία γυναικών-δούλων σε παπύρους της μεταχριστιανικής εποχής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2933422 255 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Προβής Φώτιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας—Παπυρολογίας papath@phil.uoa.gr
Ροζαλία Χατζηλάμπρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας rosahatz@phil.uoa.gr
Αθηνά Μπάζου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας bazouath@phil.uoa.gr
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αγοραπωλησία γυναικών-δούλων σε παπύρους της μεταχριστιανικής εποχής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αγοραπωλησία γυναικών-δούλων σε παπύρους της μεταχριστιανικής εποχής
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εστιάζει στη δουλεία και πιο συγκεκριμένα στην αγοραπωλησία γυναικών-δούλων κατά τους μεταχριστιανικούς αιώνες.

Η εστίαση στη μεταχριστιανική περίοδο έγινε για τους εξής λόγους:
Α) είναι σαφές ότι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στην αρχή των μεταχριστιανικών χρόνων έχει εδαφικά σταθεροποιηθεί και πολιτικά ολοκληρωθεί, συνεπώς μπορούμε πιο εύκολα να εντοπίσουμε τις αλλαγές και τις μετατοπίσεις στο επίπεδο της κοινωνικής πρακτικής, χωρίς να χρειάζεται να υπολογίζουμε τον αστάθμιστο παράγοντα των πολιτικών μεταβολών. Η pax romana που κυριαρχεί από την Αυγούστεια περίοδο μέχρι το θάνατο του Μάρκου Αυρηλίου το 180 μ.Χ. αλλά και η ταραγμένη περίοδος που ακολούθησε έως τις βαρβαρικές επιδρομές των μέσων του 4ου αιώνα μ.Χ. επιτρέπει, αναμφίβολα, να εντοπίσουμε αλλαγές στη θέση της δούλης, που οφείλονται καθαρά σε ενδογενείς παράγοντες, σχετικούς με την εξέλιξη του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού της δουλοκτησίας.
Β) Η διαίρεση της αυτοκρατορίας σε δύο τμήματα και τυπικά από το 395 μ.Χ. σηματοδοτεί πολιτικές αλλαγές, όπως οι εισβολές των Γερμανικών φύλων στο βορρά, αλλά και κοινωνικές αλλαγές, καθώς σταδιακά το δουλοκτητικό σύστημα μετασχηματίζεται σε φεουδαρχικό.
Γ) Η έλευση και η επικράτηση του χριστιανισμού δείχνει ότι οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές είχαν, όπως είναι αναμενόμενο, αντίκτυπο και στο ιδεολογικό επίπεδο, με τη μετάβαση από την πολυθεΐα στο μονοθεϊσμό. Η ανερχόμενη θρησκεία του χριστιανισμού, αναμφίβολα, είναι προϊόν των κοινωνικών μεταβολών της εποχής. Ωστόσο, οι επιδράσεις της κοινωνίας στην ιδεολογία δεν είναι μονόπλευρες -στην πραγματικότητα βρίσκονται σε βαθιά διαλεκτική σχέση- και, συνεπώς, δεν είναι σπάνιο η ιδεολογία να επηρεάζει τις κοινωνικές πρακτικές και αντιλήψεις. Από μια τέτοια σκοπιά, είναι σημαντικό να διαφανούν τυχόν μεταβολές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι δούλοι και ειδικότερα οι γυναίκες στην περίοδο παγίωσης του χριστιανισμού.

Ως εκ τούτου, θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εξεταστεί η θέση της δούλης, του ανθρώπου δηλαδή που υφίσταται διπλή εκμετάλλευση και καταπίεση λόγω της κοινωνικής του τάξης και λόγω του φύλου του. Μέσα από τη μελέτη παπυρικών κείμενων αγοραπωλησίας είναι δυνατόν να διερευνηθεί η θέση της δούλης μέσα στην κοινωνία, η σχέση της με γυναίκες άλλων κοινωνικών τάξεων, η σχέση της με τους άνδρες συν-δούλους αλλά και οι αισθητές ή λιγότερο αισθητές μεταβολές στην αντιμετώπιση που τυγχάνει, κάτω από την επίδραση μετατοπίσεων είτε στο κοινωνικοοικονομικό είτε στο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Πάπυροι, γυναίκες-δούλες, δουλεία, αγοραπωλησία, οικογένεια, κοινωνική τάξη, μεταχριστιανική εποχή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
55
Διπλωματική Φώτη Προβή- Η αγοραπωλησία γυναικών-δούλων σε παπύρους της μεταχριστιανικής εποχής (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο