Εργοθεραπευτική αποκατάσταση σε ασθενείς με κακώσεις αυχενικής μοίρας νωτιαίου μυελού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938012 99 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-06
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καρδάτος Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλάμης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελοπούλου Ελευθερία-Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελόπουλος Δημήτριος-Στέργιος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εργοθεραπευτική αποκατάσταση σε ασθενείς με κακώσεις αυχενικής μοίρας νωτιαίου μυελού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εργοθεραπευτική αποκατάσταση σε ασθενείς με κακώσεις αυχενικής μοίρας νωτιαίου μυελού
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η εργοθεραπεία αντιμετωπίζει σωματικές και ψυχοκινητικές διαταραχές μέσω ειδικά επιλεγμένων δραστηριοτήτων προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα να επιτύχουν το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Ο ρόλος της εργοθεραπείας στην αποκατάσταση ασθενών με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού είναι σύνθετος. Ο κύριος στόχος της είναι να συνθέσει και να συνδυάσει όλες τις δεξιότητες έτσι ώστε ο ασθενής με κάκωση του νωτιαίου μυελού να είναι σε θέση να έχει μια ανεξάρτητη, ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανασκόπηση του ρόλου της εργοθεραπείας στην αποκατάσταση ασθενών με κάκωση της αυχενικής μοίρας του νωτιαίου μυελού.

Υλικό και μέθοδοι
Στη βάση δεδομένων PUBMED πραγματοποιήθηκε αναζήτηση με τις ακόλουθες λέξεις-κλειδιά: "εργοθεραπεία", "τραυματισμοί νωτιαίου μυελού".

Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της αναζήτησης έδειξαν 413 άρθρα. Μετά τον έλεγχο τίτλων, περιλήψεων και προσβασιμότητας σε πλήρη κείμενα, απορρίφθηκαν 297 άρθρα. Από τις 116 δημοσιεύσεις που αξιολογήθηκαν, 35 απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους. Παρέμειναν λοιπόν 81 μελέτες για αυτήν την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Η εργοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση ασθενών με κακώσεις της αυχενικής μοίρας του νωτιαίου μυελού, καθώς διευκολύνει την κινητική επανεκπαίδευση, τις βασικές λειτουργικές κινήσεις, τις τροποποιήσεις του σπιτιού, την εκπαίδευση βάδισης, τη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, την προσωπική ανεξαρτησία, την ψυχαγωγία και την επιστροφή στην εργασία σε ασθενείς με κακώσεις αυχενικής μοίρας του νωτιαίου μυελού.

Συμπέρασμα
Η εργοθεραπεία είναι μια σημαντική παράμετρος της αποκατάστασης ασθενών με τραυματισμούς της αυχενικής μοίρας του νωτιαίου μυελού, καθώς τους βοηθά να ανακτήσουν τις δεξιότητες που είχαν πριν από τον τραυματισμό τους, να επανεκπαιδεύονται στους ρόλους της καθημερινής ζωής και να μάθουν τρόπους για την αποκατάσταση των κινητικών ελλειμμάτων. Επιπλέον, βοηθά τους ασθενείς με τραυματισμούς της αυχενικής μοίρας του νωτιαίου μυελού να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως ένδυση, διατροφή και προσωπική υγιεινή και να βελτιώνουν τη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη και τη συγκέντρωση. Η συνεχιζόμενη έρευνα δίνει ελπίδα για περαιτέρω βελτίωση στη φροντίδα και τη θεραπεία της κάκωσης της αυχενικής μοίρας του νωτιαίου μυελού, αλλά ακόμη και όταν οι νέες μέθοδοι χρησιμοποιούνται στην πράξη σε καθημερινή βάση, η εργοθεραπευτική ομάδα είναι θεμελιώδης για την αποκατάσταση αυτών των ασθενών, ώστε να μπορούν να έχουν παραγωγική ζωή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εργοθεραπεία, Αποκατάσταση, Κάκωση νωτιαίου μυελού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
124
Αριθμός σελίδων:
56
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

KARDATOS MSc .pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.