"Cryptocurrencies as investment products: Financial risks and regulatory approaches"

Διπλωματική Εργασία uoadl:2939128 406 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-17
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πετράκη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καθηγητής, κ. Χρήστος Γκόρτσος, τομέας Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίκουρος Καθηγητής, κ. Ανδρέας Τσουρουφλής, τομέας Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίκουρος Καθηγητής, κ. Νικόλαος Παπασπύρου, τομέας Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Cryptocurrencies as investment products: Financial risks and regulatory approaches"
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"Τα κρυπτονομίσματα ως επενδυτικά προϊόντα: χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι και ρυθμιστικές προσεγγίσεις"
Περίληψη:
Την τελευταία δεκαετία και με έναυσμα την δημιουργία του Βitcoin, του πρώτου βασισμένου στην κρυπτογράφηση και την τεχνολογία blockchain νομίσματος, χιλιάδες κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies) έκαναν την εμφάνισή τους, δημιουργώντας μία δυναμική και συνεχώς αναπτυσσόμενη επενδυτική αγορά. Στην παρούσα μελέτη, τα ιδιότυπα αυτά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία προσεγγίζονται όχι ως μέσα πληρωμής αλλά ως επενδυτικά προϊόντα, βάσει των τελευταίων οικονομικών και νομικών εξελίξεων σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η μελέτη διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο κεφάλαιο, επιχειρείται μία διάκριση ανάμεσα στους βασικούς τύπους κρυπτονομισμάτων και παρουσιάζονται τα επενδυτικά τους χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, εντοπίζονται οι βασικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, αφενός για την ομαλή λειτουργία και αποτελεσματικότητα της αγοράς και αφετέρου για τους επενδυτές. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο, συνοψίζονται οι έως τώρα προσεγγίσεις κρατών και ρυθμιστικών/εποπτικών φορέων για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών και παρουσιάζονται τα καίρια σημεία του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κρυπτοστoιχεία (Regulation on Markets in Crypto-Assets), του οποίου η Πρόταση δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2020.
Η μελέτη διαρθρώνεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται μία διάκριση ανάμεσα στους βασικούς τύπους κρυπτονομισμάτων και παρουσιάζονται τα επενδυτικά τους χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, εντοπίζονται οι βασικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, αφενός για την ομαλή λειτουργία και αποτελεσματικότητα της αγοράς και αφετέρου για τους επενδυτές. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο, συνοψίζονται οι έως τώρα προσεγγίσεις κρατών και ρυθμιστικών/εποπτικών φορέων για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών και παρουσιάζονται τα καίρια σημεία του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κρυπτοστoιχεία (Markets in Crypto-Assets Regulation), του οποίου η Πρόταση δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2020.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
κρυπτονομίσματα, κρυπτοστοιχεία, ψηφιακά νομίσματα, κρυπτογράφηση, επενδυτικά προϊόντα, δίκαιο κεφαλαιαγοράς, αγορές κεφαλαίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
10
Αριθμός σελίδων:
50
Maria S. Petraki - LLM Thesis.pdf (590 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο