Πεμπρολιζουμάμπη και καρκίνος ενδομητρίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2939828 115 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αραβαντινού-Φατώρου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζαγουρή Φλώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γκόγκα Ελένη:Παθολόγος Ογκολόγος, Καθηγήτρια- Διευθύντρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Γαβριατοπούλου Μαρία: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πεμπρολιζουμάμπη και καρκίνος ενδομητρίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πεμπρολιζουμάμπη και καρκίνος ενδομητρίου
Περίληψη:
Εισαγωγή : Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί ιδιαίτερα συχνό καρκίνο στις προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η ανοσοθεραπεία και ιδιαίτερα η πεμπρολιζουμάμπη έχει παρατείνει τη συνολική επιβίωση σε διάφορους τύπους καρκίνων. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μία συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, η οποία αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χορήγησης της πεμπρολιζουμάμπης σε ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο ενδομητρίου.
Υλικά – Μέθοδοι : Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες PRISMA. Τα άρθρα, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, ανευρεύθησαν στη βάση δεδομένων MEDLINE και ClinicalTrials.gov. Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις- κλειδιά και συνδυασμούς των όρων " endometrial cancer" και "humanized monoclonal antibodies".
Αποτελέσματα: Συνολικά, 5 κλινικές μελέτες(99 ασθενείς) πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης στην παρούσα ερευνητική εργασία. Η πεμπρολιζουμάμπη φαίνεται να αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπευτική επιλογή για τον προχωρημένο-μεταστατικό καρκίνο του ενδομητρίου. Επιπλέον, διάφορες μελέτες, οι οποίες αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές επιλογές είναι σε εξελίξη.
Συζήτηση- Συμπεράσματα : Η χορήγηση της στον καρκίνο του ενδομητρίου φαίνεται να προσφέρει σημαντικά κλινικά οφέλη. Ωστόσο,αποτελεί αναγκαιότητα η αναζήτηση προβλεπτικών βιοδεικτών μέσω της διεξαγωγής μεγάλων τυχαιοποιημένων, διπλά τυφλών κλινικών μελετών για την εύρεση των ασθενών , οι οποίοι θα λάβουν το μέγιστο θεραπευτικό όφελος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανοσο-ογκολογια, Ανοσοθεραπεία, Γυναικολογικός καρκίνος, Καρκίνος ενδομητρίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
51
πεμπρολιζουμάμπη και καρκίνος ενδομητρίου (5).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο