Προεκλαμψία και καρδιαγγειακή νόσος. Ο ρόλος των στατινών στην υποστροφή της νόσου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942714 91 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χονδράκης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ , (Επιβλέπουσα)
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βραχνής Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προεκλαμψία και καρδιαγγειακή νόσος. Ο ρόλος των στατινών στην υποστροφή της νόσου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προεκλαμψία και καρδιαγγειακή νόσος. Ο ρόλος των στατινών στην υποστροφή της νόσου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η προεκλαμψία είναι μια σημαντική αιτία μητρικής θνησιμότητας και νοσηρότητας, πρόωρου τοκετού, περιγεννητικού θανάτου και ενδομήτριου περιορισμού ανάπτυξης, καθώς και μη φυσιολογικής ανάπτυξης του νεογνού. Οι στατίνες παρουσιάζουν πλειοτροπικές δράσεις σε διάφορους μηχανισμούς που σχετίζονται με την παθοφυσιολογία της προεκλαμψίας και για αυτό εμπειρικά χρησιμοποιούνται στην διαχείριση της προεκλαμψίας
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των νέων δεδομένων σχετικά με τον ρόλο των στατινών στην υποστροφή της προεκλαμψίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά την περίοδο της κύησης.
Μεθοδολογία: Για την εκπόνηση της έρευνας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση άρθρων στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία. Πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις στις βάσεις δεδομένων PubMed, Embase και Cinahl, Google scholar, την περίοδο 1η Απριλίου έως 30η Μαΐου 2019. Από την αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε προέκυψαν 90 άρθρα. 70 από αυτά κρίθηκαν ως επιλέξιμες πηγές από τον τίτλο και την περίληψη που παρουσιάζονταν για την άντληση γενικών πληροφοριών ενώ 10 από αυτά επιλέχθηκαν για να συμπεριληφθούν στην βιβλιογραφική ανασκόπηση, και τα άρθρα απορρίφθηκαν.
Αποτελέσματα: Οι στατίνες μείωσαν την έκκριση sFlt-1 από πρωτογενή ενδοθηλιακά κύτταρα, κυτταροτροφοβλαστικά κύτταρα και εκφυτεύματα πλακούντα και στον ορό και αυξάνουν την έκκριση sENG από ενδοθηλιακά κύτταρα. Επίσης αυξάνουν την διαλυτή έκκριση ενδογλίνης από ενδοθηλιακά κύτταρα (αλλά δεν αλλάζουν την έκκριση από εκφυτεύματα πλακούντα) και αυξάνουν την έκφραση του αντιοξειδωτικού και κυτταροπροστατευτικού ενζύμου, την οξυγενάση της αίμης 1. Επιπλέον μειώνουν τους δείκτες της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης του VCAM-1 και της προσκόλλησης των λευκοκυττάρων στα ενδοθηλιακά κύτταρα και της αυξημένης μετανάστευσης και εισβολής ενδοθηλιακών κυττάρων. Τέλος φαίνεται να σταθεροποιούν την πίεση του αίματος, την πρωτεϊνουρία και τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό. Επίσης δεν παρουσιάζονται διαφορές στα ποσοστά εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών ή άλλων δυσμενών ή σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Η χρήση στατίνων μειώνει τις συγκεντρώσεις της μητρικής χοληστερόλης αλλά οι συγκεντρώσεις της χοληστερόλης στον ομφάλιο λώρο και το βάρος του βρέφους δεν επηρεάζονται.
Συμπεράσματα: Η χορήγηση πραβαστατίνης σε ημερήσια δόση των 5-10 mg κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για την πρόληψη και τη θεραπεία της προεκλαμψίας στις γυναίκες και δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Μεγαλύτερος αριθμός κλινικών δοκιμών κρίνεται απαραίτητος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προεκλαμψία, Καρδιαγγειακή νόσος, Κήυση, Στατίνες, Υποστροφή, Αντενδείξείς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
126
Αριθμός σελίδων:
81
Διπλωματική-Χονδράκη-Ιωάννη-τελικό.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο