Καρδιοτοκογραφία στην αίθουσα τοκετού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943567 89 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-19
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καραγιάννη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Βραχνής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καρδιοτοκογραφία στην αίθουσα τοκετού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καρδιοτοκογραφία στην αίθουσα τοκετού
Περίληψη:
Η ηλεκτρονική παρακολούθηση του εμβρύου (EFM) ) με τη χρήση της καρδιοτοκογραφίας (CTG) πραγματοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια για να ανιχνεύσει την ενδομήτρια υποξία, προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά της εγκεφαλικής παράλυσης. Ωστόσο, τα ποσοστά της εγκεφαλικής παράλυσης δεν μειώθηκαν και αυξήθηκαν οι παρεμβατικοί τοκετοί .
Η εκτίμηση των μεταβολών του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς στοχεύει στην πρόληψη της βλάβης στο έμβρυο, στην περίπτωση που υπάρχει κάποια διαταραχή οξυγόνωσης. Στην παρούσα ανασκόπηση περιγράφονται οι αρχές φυσιοπαθολογίας , πάνω στις οποίες βασίζεται η παρακολούθηση και εξετάζεται η επίδραση διαφόρων παραγόντων στον ΕΚΡ. Διατυπώνονται επίσης τα βασικά χαρακτηριστικά του CTG κατά NICE, FIGO και ACOG και η ερμηνεία τους αντίστοιχα. Αναλύονται οι παράγοντες που εμπλέκονται στην οξυγόνωση του εμβρύου κατά τον τοκετό και αναφέρονται τα βιβλιογραφικά τεκμηριωμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της υποξίας .
Τέλος, τονίζονται οι περιορισμοί του CTG και προτείνονται συμπληρωματικές μέθοδοι ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εμβρυικής καρδιακής λειτουργίας καθώς και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν.
Συνοψίζοντας, η αντικειμενική ανάλυση όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με τον εμβρυϊκό καρδιακό ρυθμό, κατά τη διάρκεια του τοκετού ,στηριζόμενοι στις πρόσφατες οδηγίες που δημοσιεύονται σε συνδυασμό με τις γνώσεις φυσιοπαθολογίας ,μπορεί να οδηγήσουν στην βέλτιστη διαχείριση των περιστατικών υποξίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιοτοκογράφημα, Καρδιακή εμβρυϊκή λειτουργία, Υποξία, Τοκετός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
210
Αριθμός σελίδων:
110
ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΚΕΤΟΥ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο