On the dynamics of blocking systems affecting Europe

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943645 175 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-20
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τούμπος Μιχάλης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φλόκα Έλενα, Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Χατζάκη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Ντάντου Αγγελική, Ε.ΔΙ.Π, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
On the dynamics of blocking systems affecting Europe
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δυναμική μελέτη των συστημάτων εμποδισμού που επηρεάζουν την Ευρώπη
Περίληψη:
Ο ατμοσφαιρικός εμποδισμός είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του καιρού των μέσων γεωγραφικών πλατών. Είναι μιας μεγάλης κλίμακας ημιστάσιμο καθεστώς ροής και η έναρξη του συνοδεύεται από μία ξαφνική διακοπή της δυτικής ροής με τους περιβάλλοντες δυτικούς ανέμους να αντικαθίστανται από ανατολικούς ανέμους. Τα επεισόδια εμποδισμού μπορεί να συνδέονται με ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ξηρασία το καλοκαίρι και εξαιρετικά κρύες περιόδους το χειμώνα. Παρά τη σημασία των γεγονότων εμποδισμού, τα δυναμικά αίτια της έναρξης και της διατήρησής τους δεν είναι κατανοητά πλήρως.
Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι η λεπτομερής ανάλυση της κλιματολογίας του εμποδισμού στον Ευρω-Ατλαντικό τομέα με τη βοήθεια ενός δυναμικά βασισμένου δείκτη εμποδισμού και του νεότερου συνόλου δεδομένων ERA-5.
Ο δείκτης εμποδισμού χαρακτηρίζεται από μεγάλη ημερήσια μεταβλητότητα, ιδιαίτερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η περιοχή της κεντρικής Ευρώπης είναι αυτή όπου ο εμποδισμός παρατηρείται συχνότερα ενώ οι τροχιές των κυκλωνικών συστημάτων έχουν σημαντική επίδραση στην εποχική μεταβλητότητα του εμποδισμού. Σε περιοχές όπου ο εμποδισμός παρατηρείται πιο συχνά, τα γεγονότα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Η μελέτη της χαρακτηριστικής κλίμακας δείχνει μία εμμονή των γεγονότων εμποδισμού που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Η δύναμη των γεγονότων εμποδισμού είναι ανεξάρτητη της περιοχής και της συχνότητας εμποδισμού. Τέλος, όσον αφορά την εξέλιξη της έντασης των γεγονότων εμποδισμού, δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ένας τυπικός κύκλος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εμποδισμός, αεροχείμαρρος, δυναμική θερμοκρασία, δείκτης εμποδισμού, συνοπτική δραστηριότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
140
Αριθμός σελίδων:
111
Διπλωματική Τούμπος Μιχάλης.pdf (38 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο