Μηχανισμοί ανάπτυξης κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου στα κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943909 120 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Νικηφόρος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Οικονόμου, Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δάφνη Καϊτελίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Όλγα Σίσκου, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μηχανισμοί ανάπτυξης κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου στα κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μηχανισμοί ανάπτυξης κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου στα κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα
Περίληψη:
Το ελληνικό σύστημα υγείας, διαχρονικά, αναπτύχθηκε σε ένα μεικτό σύστημα υγείας δημόσιου χαρακτήρα, ωστόσο με αρκετές ιδιαιτερότητες που του προξένησαν παθογένειες που προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει. Ένα από τα δομικά του προβλήματα αποτελεί η χρηματοδότηση των υπηρεσιών του, υπό την έννοια ενός τρισυπόστατου μεικτού συστήματος αποζημίωσης που αφορά την ποσοστιαία συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, της κοινωνικής ασφάλισης, και του ιδιωτικού τομέα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται με την εισαγωγή των Κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων, (ΚΕΝ), ως μία εκ των προτέρων προοπτική, «prospective», μέθοδο αποζημίωσης νοσοκομείων κατά την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, (ΕΣΎ), στην Ελλάδα του 2012, προσπάθεια που αποσκοπούσε, αφενός μεν, στην ακριβέστερη τιμολόγηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφετέρου δε, στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας. Υπό αυτήν την έννοια, ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι διττός˙ να διερευνηθούν μηχανισμοί και κριτήρια χρηματοδότησης υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα από την εισαγωγή των ΚΕΝ έως σήμερα, και κατ’ επέκταση, να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσο οι τρέχουσες μέθοδοι αποζημίωσης ανταποκρίνονται επαρκώς στο πραγματικό κόστος νοσηλείας των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Επομένως, η μεθοδολογική προσέγγιση της παρούσης εργασίας θα κινηθεί αρχικά αναδρομικά, μέσα από ένα ευρύ θεωρητικό πεδίο γνώσης που έχει ήδη αποκτηθεί για παρόμοιους με τα ελληνικά ΚΕΝ μηχανισμούς σύγχρονων μορφών προοπτικής χρηματοδότησης.
Ο στόχος εστιάζεται σε μεθόδους αποζημίωσης εκ των οποίων οι παραγωγοί υγείας αποζημιώνονται από ασφαλιστικούς φορείς, «εκ των προτέρων», για πακέτα περίθαλψης, «contracts», τα οποία αξιολογούνται βάσει νοσοκομειακής απόδοσης, «effectiveness», και κλινικής αποτελεσματικότητας, «efficiency». Επί της ουσίας, πρόκειται για αποζημίωση προβλέψιμου κόστους που προκύπτει σε σχέση με τις παραπάνω επιδόσεις ενός νοσοκομείου, «payment according to the performance», και αντανακλά ένα προκαθορισμένο επίπεδο χρήσης πόρων. Κατ’ αυτήν την έννοια, έχει αναπτυχθεί ένα ευρύτατα παγκοσμίως αποδεκτό μοντέλο αποζημίωσης δομημένο σε ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες, «Diagnostic Related Groups», (DRGs), των οποίων ο πυρήνας της φιλοσοφίας των μηχανισμών τους έγκειται στο συνδυασμό αναγκών και σύνθεσης ασθενών με παρόμοιες παθήσεις σε σχέση με την παραγωγική και λειτουργική δραστηριότητα των νοσοκομείων.
Μέσα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση, τη διεθνή εμπειρία και τις έως σήμερα συγκριτικές μελέτες άλλων κυρίως ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, θα διερευνηθεί κατά πόσο η παρούσα τιμολόγηση των ΚΕΝ σε θέματα αποκατάστασης και αποθεραπείας, που σε άλλες κλινικές παθήσεις μπορεί να έχει συμβάλει στη μείωση της Μέσης Διάρκειας Νοσηλείας, (ΜΔΝ), και επομένως, στη μείωση του κόστους ανά θεραπεία, επαρκεί με τον τρόπο που κοστολογείται έως σήμερα. Συνεκτιμώντας τις υπάρχουσες δυσκολίες για την εφαρμογή ενός ολιστικού μοντέλου προσέγγισης νοσηλείας ασθενών με κινητικά προβλήματα, (ΑμεΑ), και λαμβανομένου υπόψη των ιδιομορφιών των ατομικών τους χαρακτηριστικών, και των ιδιαιτεροτήτων των ατομικών τους αναγκών, σε σχέση με τις τυχόν συν υπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές, θα προταθούν εργαλεία πιο συνεπούς και τεκμηριωμένης κοστολόγησης νόσων και ιατρικών πράξεων φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
Συμπερασματικά, το παρών εγχείρημα αποσκοπεί στο να διερευνήσει μέσα από την έως τώρα αντληθείσα γνώση, πιο θα μπορούσε να είναι, ανάλογα με τον τύπο, δημόσιο ή ιδιωτικό, και τον ειδικό σκοπό του κάθε κέντρου αποκατάστασης, το πιο βέλτιστο χρηματοδοτικό μείγμα παρεμβάσεων που δυνητικά θα μπορούσαν να ανταποκριθούν περισσότερο στις ανάγκες των ασθενών αλλά και στην αποδοτικότερη χρήση των μονάδων φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλειστά ελληνικά νοσήλια, Ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες, Προοπτική χρηματοδότηση, Διεθνής ταξινόμηση νόσων , Διεθνής ταξινόμηση της λειτουργικότητας, της αναπηρίας και της υγείας , Αποκατάσταση, Μέθοδοι χρηματοδότησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
216
Αριθμός σελίδων:
115
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΝΟΣHΛΙΟΥ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο