Isatuximab- Η κλινική ανάπτυξη του isatuximab σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2944731 88 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-06
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Δίπλα Κλεοπάτρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαβριατοπούλου Μαρία. Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καστρίτης Ευστάθιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Isatuximab- Η κλινική ανάπτυξη του isatuximab σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Isatuximab- Η κλινική ανάπτυξη του isatuximab σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα
Περίληψη:
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάλυση της κλινικής σημασίας του Isatuximab σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα. Το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί μία κακοήθεια των πλασματοκυττάρων μέσα στον μυελό των οστών που παρεμποδίζει την λειτουργία του φυσιολογικού μυελού των οστών, ενώ το isatuximab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (mAb) το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της νόσου.
Συγκεκριμένα, αναλύονται μελέτες φάσης I, φάσης II και φάσης III όπου το isatuximab μελετάται ως μονοθεραπεία, αλλά και σαν συνδυασμός θεραπειών. Κάθε κεφάλαιο αντιστοιχεί στην ανάλυση μιας μελέτης και περιλαμβάνονται υποκατηγορίες όπως η καταλληλότητα του isatuximab, ο σχεδιασμός των μελετών, οι στόχοι των μελετών, αξιολογήσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της χορήγησης isatuximab, φαρμακοκινητικές αξιολογήσεις και στατιστικά στοιχεία. Οι παραπάνω υποκατηγορίες είναι μόνο μερικές από εκείνες που θα αναλυθούν εκτενώς παρουσιάζοντας τους ανάλογους πίνακες και διαγράμματα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ερευνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της νόσου είναι εντατική και σαν αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας νέα φάρμακα έχουν προστεθεί για την αντιμετώπισή του τα τελευταία χρόνια, αλλά και νεότερα φάρμακα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης ή και έχουν εγκριθεί για την θεραπεία ορισμένων κατηγοριών ασθενών με μυέλωμα. Για την σωστή αντιμετώπιση της νόσου και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της όσον αφορά την θεραπεία και την παρακολούθηση, προτείνεται να αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένα κέντρα. Επίσης είναι σημαντικό, όταν υπάρχει διαθέσιμο κλινικό πρωτόκολλο, οι ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα να εντάσσονται και να λαμβάνουν θεραπεία στα πλαίσια κλινικών πρωτοκόλλων, καθώς έτσι έχουν την ευκαιρία να λάβουν σύγχρονες θεραπείες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Isatuximab, Πολλαπλούν μυέλωμα, Πολλαπλό μυέλωμα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
49
ΜΔΕ Δίπλα Κλεοπάτρα.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο