Μετατραυματικό στρες και ψυχική ανθεκτικότητα των εν ενεργεία αστυνομικών στην περιοχή της Αθήνας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2944786 158 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή ψυχικής υγείας - Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-11
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πιστόλα Ελευθερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Μαργαρίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αιμιλία-Μαρία Λεγάκη, Μέλος ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μετατραυματικό στρες και ψυχική ανθεκτικότητα των εν ενεργεία αστυνομικών στην περιοχή της Αθήνας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μετατραυματικό στρες και ψυχική ανθεκτικότητα των εν ενεργεία αστυνομικών στην περιοχή της Αθήνας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις στη διεθνή βιβλιογραφία ότι η έκθεση των αστυνομικών – πρώτων ανταποκριτών σε κρίσιμα δυνητικά ψυχοτραυματικά περιστατικά , στρεσσογόνες εμπειρίες και επείγουσες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα εργασιακού στρες και πιο συγκεκριμένα της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες, την Επαγγελματική Εξουθένωση και την εκδήλωση μορφών Ψυχοπαθολογίας , καθοριστικών για την σωματική και ψυχική υγεία , ευεξία , ευημερία και αποτελεσματικότητα αυτών των αστυνομικών υπαλλήλων. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των επιπτώσεων, εξίσου σημαντικός καθίσταται διεθνώς και ο ρόλος που ασκεί ο προστατευτικός παράγοντας της ψυχικής ανθεκτικότητας μεταξύ των αστυνομικών στην σωματική, συναισθηματική, ψυχική και διανοητική λειτουργικότητα και απόδοση τους εντός και εκτός του εργασιακού τους χώρου.
Σκοπός: Η διερεύνηση και αποτύπωση των επιπέδων της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες και της Ψυχικής Ανθεκτικότητας και των συσχετίσεων αυτών με τις επιμέρους υπό μελέτη κλίμακες της Επαγγελματικής Εξουθένωσης , της Κατάθλιψης και του Άγχους, που παρουσιάζουν οι ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες και ομάδες των πρώτων ανταποκριθέντων αστυνομικών.
Υλικό – Μέθοδος: 150 μάχιμοι πρώτοι ανταποκριτές της ΕΛ.ΑΣ,συμμετείχαν εθελοντικά και μετά τη λήξη της υπηρεσίας τους στη διαδικτυακή έρευνα μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση στις google forms κατά το χρονικό διάστημα από 13/01/2021 έως 31/01/2016. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των ερωτηματολογίων για τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PCL – C) ,τη Ψυχική Ανθεκτικότητα (CD-RISC) , την Επαγγελματική Εξουθένωση (OLBI) , το Άγχος ( STAI ) και την Κατάθλιψη (ZDRS) καθώς και τη συλλογή κλινικοδημογραφικών στοιχείων και εργασιακών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων, ενώ η στατιστική ανάλυση έγινε με τη βοήθεια στατιστικού πακέτου SPSS ν.22.0.
Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν άνδρες, με μέση ηλικία τα 29,5 έτη,άγαμοι χωρίς παιδιά με προπτυχιακές σπουδές, ενώ η πλειονότητα αυτών είχαν βαθμό αστυφύλακα με μέση διάρκεια υπηρεσίας τα 8,5 έτη. Ο χειρισμός ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα καθώς και η σύγκρουση με τους πολίτες αποτελούσαν τα πιο συχνά κρίσιμα περιστατικά στην υπηρεσία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Τα πιο σημαντικά ευρήματα αφορούσαν: υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας των συμμετεχόντων σχετίστηκαν σημαντικά με χαμηλότερα ποσοστά PTSD, Άγχους, Κατάθλιψης και Επαγγελματικής Εξουθένωσης, ενώ υψηλά ποσοστά PTSD συνδέθηκαν σημαντικά με υψηλά ποσοστά Άγχους, Κατάθλιψης και Επαγγελματικής Εξουθένωσης στους πρώτους Έλληνες ανταποκριτές αστυνομικούς, επιβεβαιώνοντας όλες τις ερευνητικές υποθέσεις της παρούσας μελέτης.
Συμπέρασμα: Διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων διατηρούσε καλή κατάσταση των επιπέδων υγείας, χαμηλά επίπεδα ψυχοπαθολογίας και καθόλου έως μέτριας σοβαρότητας συμπτώματα για PTSD , τονίζοντας τη σημασία της προστατευτικής δράσης της Ψυχικής Ανθεκτικότητας.Προτείνεται περαιτέρω μελέτη στο συγκεκριμένο ερευνητικό ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της παρούσας για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας αυτών των αστυνομικών με στόχο πάντα την προαγωγή ψυχικής τους υγείας – πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αστυνομικοί – πρώτοι ανταποκριτές, Κρίσιμα περιστατικά, Μετατραυματικό στρες, Ψυχική ανθεκτικότητα, Επαγγελματική εξουθένωση , Αστυνομικό στρες, Ψυχοπαθολογία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
184
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.