Ενδομήτριος θάνατος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2945975 146 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-24
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κοντοβαζαινίτης Χρήστος-Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Ζουμάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενδομήτριος θάνατος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδομήτριος θάνατος
Περίληψη:
Ο ενδομήτριος θάνατος αποτελεί τον θάνατο του κυήματος, που παρατηρείται πριν από την πλήρη αποβολή ή εξαγωγή από το σώμα της μητέρας του προϊόντος συλλήψεως, ανεξαρτήτως από την διάρκεια κύησης.

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι, μέσα από μία εκτεταμένη βιβλιογραφική αναζήτηση, να αναλυθούν οι παράμετροι εκείνες που σχετίζονται με τον ενδομήτριο θάνατο, και οι οποίες θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να τον κατανοήσει καλύτερα.

Αρχικά, δίνονται οι ορισμοί, και αναλύεται το πώς αυτοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Γίνεται μια παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, και πραγματοποιείται ο διαχωρισμός τους σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Εν συνεχεία, συγκεντρώνονται οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ενδομήτριο θάνατο, οι οποίοι διαχωρίζονται σε περιβαλλοντικούς, σε σχετιζόμενους με την μητέρα και με την κύηση.

Ακολουθεί μία περιγραφή των σημαντικότερων αλλοιώσεων που παρατηρούνται στον πλακούντα στις περιπτώσεις ενδομήτριου θανάτου, καθώς οι περισσότεροι ενδομήτριοι θάνατοι σχετίζονται με πλακουντιακά αίτια. Έτσι, αναλύονται οι οξείες φλεγμονώδεις βλάβες, οι χρόνιες φλεγμονώδεις βλάβες, η μητρική αγγειακή δυσλειτουργία και η εμβρυϊκή αγγειακή δυσλειτουργία.

Έπειτα, δίνονται πληροφορίες για την ταξινόμηση των αιτιών του ενδομήτριου θανάτου και παρατίθενται συστήματα τέτοιων ταξινομήσεων. Ακολουθεί μία αναλυτική περιγραφή των αιτίων, τα οποία διαχωρίζονται σε πλακουντιακά, σε ανωμαλίες του ομφάλιου λώρου, σε λοιμώξεις, σε χρωμοσωμικές και συγγενείς ανωμαλίες, και σε αίτια σχετιζόμενα με το έμβρυο. Γίνεται προσπάθεια παράθεσης παθοφυσιολογικών μηχανισμών και στοιχείων παθολογοανατομίας.

Τέλος, γίνεται ανάλυση για την εκτίμηση και εξέταση του θανόντος εμβρύου, της μητέρας του, και σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης μιας νέας εγκυμοσύνης σε γυναίκα με ιστορικό ενδομήτριου θανάτου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδομήτριος θάνατος, Εμβρυϊκός θάνατος, Θνησιγενές έμβρυο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
252
Αριθμός σελίδων:
179
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Κοντοβαζαινίτης - Διπλωματική - Ενδομήτριος Θάνατος.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.