Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και ΠαχυσαρκίαΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-02
Συγγραφέας:
Σολωμός Ζησιμάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τεντολούρης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κόκκινος Αλέξανδρος, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπολασμός Διαβητικής Νευροπάθειας στον προσφυγικό/μεταναστευτικό πληθυσμό που διαμένει στην Αθήνα - Δεδομένα του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιπολασμός Διαβητικής Νευροπάθειας στον προσφυγικό/μεταναστευτικό πληθυσμό που διαμένει στην Αθήνα - Δεδομένα του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η διαβητική νευροπάθεια (ΔΝ) συναντάται σε ένα ποσοστό 33-60% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) ενώ ο επιπολασμός του διαβητικού ποδιού σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε περίπου 6,3%. Οι επιπλοκές αυτές του ΣΔ φαίνεται να αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες νοσηρότητας για τους πρόσφυγες και μετανάστες την Ευρώπη, όμως η σχετική βιβλιογραφία είναι περιορισμένη.
Μεθοδολογία
Σκοπός της έρευνας είναι ο υπολογισμός του επιπολασμού της ΔΝ και του διαβητικού ποδιού σε μετανάστες και πρόσφυγες με ιστορικό ΣΔ που διαμένουν στη χώρα μας. Δευτερεύοντες σκοπούς αποτελούν ο έλεγχος για την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ ΔΝ και διαφόρων δημογραφικών στοιχείων καθώς και του ιατρικού ιστορικού των ασθενών, όπως και ο έλεγχος για συσχέτιση μεταξύ της τιμής γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), των συνθηκών διαμονής και της κατοχής ΑΜΚΑ από τους ασθενείς. Ως κέντρο αναφοράς επιλέχθηκε το Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα.
Αποτελέσματα
Εξετάστηκαν συνολικά 67 διαβητικοί πρόσφυγες και μετανάστες με μέση ηλικία τα 48,5 έτη (SD: 12,9 έτη) και μέση τιμή HbA1c 8,3% (SD 2,1). Το ποσοστό των εξεταζομένων που διαγνώστηκε με ΔΝ ήταν 47,8%, με ιστορικό διαβητικού ποδιού ήταν 7,5%, με ιστορικό ακρωτηριασμού ήταν 6%, ενώ το ποσοστό των εξεταζομένων που διαγνώστηκε με ή είχε ιστορικό ΠΑΝ ήταν 7,5%. Στην μονοπαραγοντική ανάλυση, η αύξηση της ηλικίας κατά ένα έτος συνδέθηκε με 8% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΔΝ (OR 1.08, 95% Διάστημα Εμπιστοσύνης-ΔΕ 1.03 - 1.14) και αύξηση της γνωστής διάρκειας του διαβήτη κατά ένα έτος συνδέεθηκε με 13% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροπάθειας (OR 1.13, 95% ΔΕ 1.03 - 1.24). Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, μόνο η ηλικία σχετίστηκε σημαντικά και ανεξάρτητα με την εμφάνιση ΔΝ (p-value=0.014). Σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα HbA1c παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν ΑΜΚΑ (p-value=0.045).
Συμπεράσματα
Τα παραπάνω αποτελέσματα συνάδουν με τον παγκόσμιο επιπολασμό ΔΝ και διαβητικού ποδιού που περιγράφεται στη βιβλιογραφία, και υπογραμμίζουν ξανά τη σημασία της πρόσβασης στης υπηρεσίες υγείας του μεταναστευτικού πληθυσμού. Λόγω του σχετικά μικρού δείγματος και της μονοκεντρικής φύσης της μελέτης, κρίνεται αναγκαίος ο σχεδιασμός παρόμοιων πολυκεντρικών μελετών ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα που θα μπορέσουν να χαράξουν σχετικές πολιτικές δημόσιας υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαβητική νευροπάθεια, Σακχαρώδης διαβήτης, Διαβητικό πόδι, Πρόσφυγες, Μετανάστες
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55