Επίδραση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2 σε υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: Συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2957789 149 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-23
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ζυμπερδίκας Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γουλής Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Γκριμπίζης Γρηγόριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Μαστοράκος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2 σε υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: Συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή 2 σε υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: Συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Σκοπός
Να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της κύησης, οι μητρικές και νεογνικές επιπλοκές σε γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 ή 2 σε γυναίκες που υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μέθοδος
Κριτήρια καταλληλότητας: Προοπτικές ή αναδρομικές μελέτες σχετικά με γυναίκες με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη που υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Πηγές πληροφοριών: Δώδεκα ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ελέγχθηκαν συστηματικά ως το Δεκέμβριο του 2019, με επιπρόσθετες χειροκίνητες αναζητήσεις.
Κίνδυνος προκατάληψης: Ο κίνδυνος προκατάληψης πραγματοποιήθηκε με βάση το Cochrane’s Risk Of Bias In Non-randomized Studies - of Interventions (ROBINS-I) εγχειρίδιο.
Σύνθεση των αποτελεσμάτων: Κάθε πρωταρχικό αποτέλεσμα κατηγοριοποιήθηκε ως σχετιζόμενο με τη μητέρα ή το νεογνό. Σε περίπτωση που υπήρχαν πάνω από μία μελέτες για το ίδιο αποτέλεσμα, παρουσιάστηκαν σχετικός κίνδυνος από κάθε μία και τα αντίστοιχα διαστήματα εμπιστοσύνης με σκοπό να παρουσιαστεί πιθανή υπάρχουσα ετερογένεια μεταξύ των μελετών.

Αποτελέσματα
Συμπεριλαμβανόμενες μελέτες: Δύο μελέτες συμπεριελήφθησαν στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση, οι οποίες σχετίζονται τόσο με μητρικές όσο και με νεογνικές επιπτώσεις του προϋπάρχοντος Σακχαρώδους Διαβήτη μετά από εφαρμογή τεχνικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Περιγραφή των αποτελεσμάτων: Ο πρόωρος τοκετός, η χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα και η υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν οι επιπλοκές που καταγράφηκαν συχνότερα στις εγκυμοσύνες με προϋπάρχοντα Σακχαρώδη Διαβήτη που υποβλήθηκαν σε τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αντίθετα, δε φάνηκε αξιοσημείωτη διαφορά στην πιθανότητα εμφάνισης αποκόλλησης του πλακούντα. Σχετικά με τις επιπλοκές που αφορούν το νεογνό, παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης Μεγάλων για την ηλικία της κύησης νεογνών και εισαγωγής των νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Ωστόσο, αμφιλεγόμενα ήταν τα αποτελέσματα σχετικά με τη νεογνική θνησιμότητα.

Συζήτηση
Δυνατότητες και περιορισμοί: Η παρούσα ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε και συντάχθηκε με βάση τις υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες και η κατάλληλη μεθοδολογία χρησιμοποιήθηκε σε κάθε στάδιο της μελέτης. Ωστόσο, δύο μελέτες συμπεριλήφθηκαν με βάση τους υπάρχοντες περιορισμούς.
Ερμηνεία αποτελεσμάτων: Με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε κυήσεις που λαμβάνουν χώρα μετά από τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σχετίζεται με ορισμένες μητρικές και νεογνικές επιπλοκές.

Χρηματοδότηση: Καμία.
Αριθμός Εγγραφής στο PROSPERO: 143187.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σακχαρώδης Διαβήτης, Αποτέλεσμα κύησης, Νεογνικές επιπλοκές, Τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
40
Zymperdikas-CFZ-Thesis-DGG-Final_1.pdf (507 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


YPODEIGMA_1_Ζυμπερδίκας-signed.zip
244 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.