Therapeutic approach with mesenchymal stem cells secretome on a cell model of inflammation and fibrosis

Διπλωματική Εργασία uoadl:2963203 134 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μοριακή Βιοϊατρική - Μηχανισμοί Ασθενειών, Μοριακές και Κυτταρικές θεραπείες και Βιοκαινοτομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γιακούμπ Φαρίντα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαζούλη Μαρία, Kαθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπάμιας Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καραμανώλης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Therapeutic approach with mesenchymal stem cells secretome on a cell model of inflammation and fibrosis
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θεραπευτική προσέγγιση με το σεκρίτομα μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων σε κυτταρικό μοντέλο φλεγμονής και ίνωσης
Περίληψη:
Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (IBD), η νόσος του Crohn (CD) και η ελκώδης κολίτιδα (UC), είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες με σημαντική αύξηση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια. Η ακριβής αιτιολογία του IBD παραμένει άγνωστη, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων, όπως το περιβάλλον, η ανοσοαπόκριση και η γενετική προδιάθεση, συμβάλλουν στην παθογένεση αυτών των ασθενειών. Τα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο δυτικοποιημένος τρόπος ζωής είναι ο λόγος της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης IBD και παρέχει στοιχεία για το ρόλο που παίζει το περιβάλλον στην εμφάνιση αυτών των ασθενειών. Η θεραπευτική πρακτική που συνήθως χρησιμοποιείται είναι η σταδιακή χρήση ανοσοκατασταλτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων που ακολουθούνται από τη χρήση βιολογικών παραγόντων όπως το anti-TNF-α. Οι υπάρχουσες θεραπείες, εκτός από την αποτυχία εξάλειψης της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση, προκαλούν σημαντικές παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι πολύ σοβαρές και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών εάν δεν υπάρχει σωστή παρακολούθηση. Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική η αναζήτηση νέων θεραπειών.
Η αναζήτηση πιο αποτελεσματικών και ασφαλέστερων θεραπειών μελετά τη χρήση ανθρώπινων βλαστοκύτταρων από διάφορες πηγές, καθώς και το ρυθμισμένο θρεπτικό μέσον τους (conditioned medium) που μελετόναι ως μορφές θεραπείας για ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως η IBD. Ανθρώπινο αμνιακό υγρό- μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων που ¨έχει ρυθμιστεί¨ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο εργαστήριο για τη θεραπεία ενός IBD σε πειραματικό μοντέλο ποντικών για επαγώμενη απο DSS ελκώδη κολίτιδα. Η αξιολόγηση της αντιφλεγμονώδους διαδικασίας πραγματοποιήθηκε με ιστοπαθολογική παρατήρηση του ιστού του παχέος εντέρου και ανοσοϊστοχημικές μεθόδους με πραγματικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Στην παρούσα σειρά πειραμάτων ανθρώπινοι εντερικοί υποεπιθηλιακοί μυοϊνοβλάστες που φαίνεται να εμπλέκονται στην εντερική φλεγμονή και ίνωση απομονώθηκαν από ασθενή με νόσο του Crohn και καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε επώαση με LPS (λιποπολυσακχαρίτη: ένα μικροβιακό μόριο) που χρησιμοποιήθηκε για την πρόκληση φλεγμονώδους απόκρισης, χορηγούμενο με ρυθμισμένο μέσο hAF-MSC (conditioned medium) . Στα αποτελέσματά μας παρατηρήθηκε μείωση της έκφρασης των δοκιμασμένων προ-φλεγμονωδών κυτοκινών TNF-α, IL-6 και IL-8, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το προσαρμοσμένο μέσο μπορεί να έχει θεραπευτικό δυναμικό και την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων και τη βελτιστοποίηση του ιατρικού τους η χορήγηση θα υποδείξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ιδιοπαθείς φλεγμωνόδης νόσοι, Ρυθμιστικό μέσω, Βλαστικά κύτταρα, Θεραπεία, Λιποπολισακχαρίτης, Έντερο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
49
Giakoub Farinta Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο