Αριθμητικές Mέθοδοι για την υλοποίηση γραφικών με Υπολογιστή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2963601 289 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-25
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χειλάκος Νίκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μητρούλη Μαριλένα, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αριθμητικές Mέθοδοι για την υλοποίηση γραφικών με Υπολογιστή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αριθμητικές Mέθοδοι για την υλοποίηση γραφικών με Υπολογιστή
Περίληψη:
Η διπλωματική αύτη εργασία, αποτελεί ένα ακόμα μέρος της ενασχόλησης μου, με τον χώρο των Γραφικών με Υπολογιστή, από τη σκοπιά του μαθηματικού και όχι του απλού χρήστη ενός μηχανήματος. Η αρχή έγινε μέσω του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και συνεχίζεται στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών μου στο τμήμα Μαθηματικών.
Στο παρόν κείμενο θα προσπαθήσω να παρουσιάσω όσο τον δυνατό καλύτερα μεθόδους από την Αριθμητική Ανάλυση, που αποτελούν τα θεμέλια στο οικοδόμημα των σύγχρονων γραφικών με υπολογιστή.
Το πρώτο κεφάλαιο είναι μια εισαγωγή στα συστήματα συντεταγμένων, στους μετασχηματισμούς στο επίπεδο και στο χώρο, καθώς και μια παρουσίαση αλγορίθμων σχεδίασης βασικών σχημάτων σε διακριτό πλέγμα εικονοστοιχείων. Ο λόγος που τα παρουσιάζω είναι για να καταδείξω ότι υπάρχουν εργαλεία, όπου τα αποτελέσματα που θα δώσουν οι μέθοδοι που θα δούμε στο κύριο κομμάτι της εργασίας, επιτρέπουν την απεικόνιση τους στις οθόνες των υπολογιστών.
Στα επόμενα κεφάλαια , που αποτελούν και το κύριο θέμα της εργασίας, μελετάμε το πρόβλημα της παρεμβολής και της προσέγγισης καμπυλών και συγκρίνουμε τα διάφορα εργαλεία.
Επέλεξα τους κώδικες των προγραμμάτων και των συναρτήσεων να τους γράψω με το υπολογιστικό πακέτο Matlab, όχι μόνο διότι το γνωρίζω αρκετά καλά, αλλά γιατί ο στόχος της εργασίας δεν ήταν να φτιαχτεί μια βιβλιοθήκη συναρτήσεων γραφικών για σχεδιασμό, υπάρχουν ήδη πολύ καλύτερες, αλλά να μπούμε στην ουσία των αλγορίθμων των μεθόδων. Και το συγκεκριμένο εργαλείο προσφέρει αυτή την δυνατότητα. Σε κάποια σημεία, όπως για παράδειγμα όταν χρειάστηκε η επίλυση κάποιου γραμμικού συστήματος, επέλεξα να χρησιμοποιήσω εργαλεία που διαθέτει το Matlab για να μείνει όσο γίνεται πιο απλός ο κώδικάς μου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αριθμητική Ανάλυση, Γραφικά, Παρεμβολή, Καμπύλες Splines, Καμπύλες Bezier
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
19
Αριθμός σελίδων:
57
Master Thesis Cheilakos.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο