Le Café du FLE: étude de cas d'un atelier de conversation en contexte universitaire.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2965925 111 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: Εκπ/ση στη Γλωσσική και Πολιτισμική Διαφορετικότητα Σχολικών Πληθυσμών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χατζής Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία-Χριστίνα Αναστασιάδη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μαρίνα Βήχου, Λέκτορας, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εμμανουήλ Βερναδάκης, Καθηγητής, Σχολή Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Ανζέ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Le Café du FLE: étude de cas d'un atelier de conversation en contexte universitaire.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Γαλλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
O καφές του FLE : μελέτη περίπτωσης ενός ατελιέ προφορικού λογού σε ακαδημαϊκό περιβάλλον
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η έρευνα και τα πορίσματα αυτής κατά τη διεξαγωγή μιας άτυπης μορφής διδασκαλίας στο πλαίσιο ενός ατελιέ προφορικού λόγου. Το συγκεκριμένο ατελιέ ονομάζεται « Le Café du FLE ». Τους διδάσκοντες αποτελέσαμε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, Έλληνες και Γάλλοι, του Ελληνογαλλικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: εκπαίδευση στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα των σχολικών πληθυσμών του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ανζέ. Στο ατελιέ αυτό, συμμετείχαν φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Το συγκεκριμένο ατελιέ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του μεταπτυχιακού προγράμματος που έλαβε χώρα στην Ελλάδα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021 εξ αποστάσεως. Ο στόχος του συγκεκριμένου ατελιέ ήταν η ανάπτυξη και η βελτίωση του προφορικού λόγου, στη γαλλική γλώσσα, των φοιτητών με έναν πολύ ζωντανό και διαδραστικό τρόπο, καθώς και η πρακτική εφαρμογή των μεθόδων διδασκαλίας που αποτέλεσαν μεταξύ άλλων αντικείμενο του μεταπτυχιακού προγράμματος.
Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ως σκοπό την ανάλυση της διαδικασίας αυτής της άτυπης μορφής διδασκαλίας και τη μελέτη των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και την ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων αυτής. Το βασικό στοιχείο του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η άμεση επαφή των φοιτητών με τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, υπήρχε μία συνεχής και σημαντική προσπάθεια από τη μεριά των διδασκόντων να δώσουμε κίνητρο στους φοιτητές να ξεπεράσουν τους φόβους και τη δυσκολία τους να εκφραστούν στη γαλλική γλώσσα, δυσκολία η οποία εν μέρει αποδίδεται στην έλλειψη ευκαιριών για τους φοιτητές να εξασκήσουν τη γαλλική γλώσσα σε επαρκή βαθμό.
Η παρούσα έρευνα πραγματοποιείται με την ποιοτική μέθοδο, μέσα από συνεντεύξεις που παραχωρήθηκαν από φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Διδακτική, γαλλική γλώσσα, προφορικός λόγος, άτυπη μορφή εκπαίδευσης, ατελιέ προφορικού λόγου, άτυπες μορφές διδασκαλίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
116
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Χατζή Δημήτρη 2021 Πέργαμος Τελική μορφή 2021 Αθήνα-converted.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.