Διαχείρηση επείγοντων ογκολογικών προβλημάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2966991 84 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-12-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κυριαζάτη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Καλεμικεράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Γεωργία Τούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αντωνία Καλογιάννη Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείρηση επείγοντων ογκολογικών προβλημάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείρηση επείγοντων ογκολογικών προβλημάτων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα επείγοντα ογκολογικά προβλήματα είναι συχνά στην επείγουσα ιατρική και νοσηλευτική. Αυτοί οι ασθενείς αποτελούν σημαντικό μέρος των επισκέψεων στο ΤΕΠ και έχουν υψηλό ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των επειγόντων ογκολογικών προβλημάτων που εμφανίζονται σε ασθενείς με καρκίνο και χρήζουν αντιμετώπισης στο νοσοκομειακό περιβάλλον.
Μεθοδολογία: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων Pubmed και Googlescholar. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι εξής: cancer, malignancy, oncology, metabolic emergency, emergency medicine, treatment, oncologic emergency, oncologic emergency medicine, pediatric oncologic emergency, pediatric oncologic emergency. Μεταξύ των λέξεων κλειδιών χρησιμοποιήθηκε η λέξη OR και AND ανά περίπτωση. Συμπεριλήφθηκαν άρθρα τελευταίας 10ετίας, γραμμένα στην Αγγλική ή στην Ελληνική γλώσσα και που ήταν πρωτογενείς μελέτες και συγκεκριμένα κλινικές μελέτες, τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, συγκριτικές μελέτες, πολυκεντρικές μελέτες και μετα-αναλύσεις.
Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν 8 άρθρα. Τα επείγοντα προβλήματα που αναδείχτηκαν ήταν η υπονατριαιμία, η ανεπάρκεια επινεφριδίων μετά τη χορήγηση χημειοθεραπείας, η κακοήθης συμπίεση σπονδυλικής στήλης, η οξεία αιμορραγία αεραγωγού που προκαλείται κατά τη βρογχοσκόπηση και ο περικαρδιακός επιπωματισμός.
Συμπεράσματα: Οι ογκολογικοί ασθενείς εμφανίζουν επείγοντα προβλήματα υγείας, που τις περισσότερες φορές διαταράσσουν τη θεραπεία τους, λόγω μη προγραμματισμένων εισαγωγών ή αύξησης της διάρκειας νοσηλείας. Επίσης, αυξάνουν το κόστος νοσηλείας και τη θνητότητα των ογκολογικών ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επείγοντα, Ογκολογικά προβλήματα, Επιπλοκές, Τμήμα επειγόντων περιστατικών, Καρκίνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
102
Αριθμός σελίδων:
89
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

περγαμος.pdf
393 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.