Μουσική Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967141 114 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Φρουζάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σμαράγδα Χρυσοστόμου, Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Αγγελική Τριανταφυλλάκη
Χριστίνα Αναγνωστοπούλου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μουσική Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μουσική Εκπαίδευση και Νέες Τεχνολογίες
Περίληψη:
Παρακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας, και την καταλυτική επίδραση που μπορούν αυτές να έχουν στους διάφορους τομείς της διδασκαλίας και της μάθησης, η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να ερευνήσει πώς οι νέες αντιλήψεις για τη μουσική εκπαίδευση σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας έχουν αλλάξει τη μουσική διδασκαλία και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον στον τομέα αυτό.
Έτσι, εξετάζονται παράλληλα, τόσο οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), όσο και οι βασικές θεωρίες μάθησης. Αρχικά, πραγματοποιείται η παρουσίαση των θεωριών μάθησης και γίνεται μια προσπάθεια να διαφανεί η εξέλιξή τους και ο συσχετισμός τους, και ειδικότερα να επισημανθεί το πώς οι θεωρίες μάθησης βρίσκουν εφαρμογή ειδικά στο πεδίο της μουσικής διδασκαλίας. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η σχέση ανάμεσα στις θεωρίες μουσικής μάθησης και την εκπαιδευτική τεχνολογία και διερευνάται ποιες θεωρίες βρίσκονται στη βάση της δημιουργίας διδακτικών μοντέλων που υλοποιούν τη μουσική διδακτική πράξη με την υποστήριξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα μουσικά λογισμικά τα οποία υποστηρίζουν την εφαρμογή της μουσικής τεχνολογίας στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, κατά κατηγορίες ανάλογα με την εκπαιδευτική τους σκοπιμότητα και τους αποδέκτες τους σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά πλαίσια.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας μέσα από μια έρευνα μεταξύ μαθητών της τρίτης (Γ΄) γυμνασίου γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η εφαρμογή και χρήση των ΤΠΕ στη μουσική εκπαίδευση σε πραγματικό χώρο και χρόνο και πάντα στα πλαίσια των ΠΣ που αφορούν στο μάθημα της μουσικής. Επίσης επιχειρείται να διερευνηθεί -μέσα από τα ανάλογα ερωτηματολόγια- η επαφή των μαθητών με τα μέσα της τεχνολογίας που βρίσκουν εφαρμογή στο χώρο της μουσικής και να καταγραφούν οι απόψεις τους για τη χρήση τους σε σχολικό πλαίσιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας όπως αυτά κωδικοποιούνται σε συγκεκριμένους πίνακες καταδεικνύουν με ποσοτικούς και ποιοτικούς συσχετισμούς τη σχέση αυτή και αντιπροσωπεύουν εν μέρει την πραγματικότητα της μουσικής εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο. Αυτή η απεικόνιση δημιουργεί ένα νέο κύκλο έρευνας που αφορά στην υλοποίηση της εισαγωγής των ΤΠΕ στη μουσική εκπαίδευση και τις συνακόλουθες δυσκολίες σ’ αυτό το εγχείρημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
μάθηση, θεωρίες μάθησης, πληροφορική, διδασκαλία, τεχνολογία, επικοινωνία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
134
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο