Λιποσωμιακή βουπιβακαϊνη. Φαρμακολογικές ιδιότητες και κλινικές εφαρμογές

Διπλωματική Εργασία uoadl:2967581 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιοχική Αναισθησία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-30
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χαραλαμπόπουλος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδόσιος Σαραντέας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρυσάνθη Μπατιστάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Ματσώτα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Λιποσωμιακή βουπιβακαϊνη. Φαρμακολογικές ιδιότητες και κλινικές εφαρμογές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Λιποσωμιακή βουπιβακαϊνη. Φαρμακολογικές ιδιότητες και κλινικές εφαρμογές
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να συνοψίσει τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα δεδομένα από τη χρήση της λιποσωμιακής βουπιβακαΐνης.
Η αντιμετώπιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αποφυγή μετεγχειρητικών επιπλοκών και τη μείωση της διάρκειας και του κόστους νοσηλείας. Στα πλαίσια αυτά κερδίζει συνεχώς έδαφος η πολυπαραγοντική αναλγησία μέρος της οποίας είναι και η χρήση τοπικών αναισθητικών. Η λιποσωμιακή βουπιβακαΐνη αποτελεί μια νέα μορφή τοπικού αναισθητικού που υπόσχεται διάρκεια δράσης που μπορεί να ξεπεράσει τις 48 ώρες. Στην εργασία αυτή θα γίνει προσπάθεια να αναλυθούν οι εγκεκριμένοι τρόποι χρήσης της λιποσωμιακής βουπιβακαΐνης, η διάρκεια δράσης που επιτυγχάνεται με κάθε τρόπο εφαρμογής, η υπεροχή ή όχι έναντι ενεργού παράγοντα σύγκρισης ή εικονικού φαρμάκου, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάστηκαν κατά τη χρήση της καθώς και εφαρμογές που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της πειραματικής διερεύνησης προκειμένου να διευρυνθούν οι ενδείξεις χρήσης του φαρμάκου.
Συμπεράσματα: Η λιποσωμιακή βουπιβακαΐνη έχει λάβει μέχρι σήμερα έγκριση χρήσης μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για διήθηση χειρουργικού τραύματος και για πραγματοποίηση περιφερικών νευρικών αποκλεισμών μόνο για αποκλεισμό στο επίπεδο του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (Transversus Abdominis Plane block, TAP block) και αποκλεισμό βραχιονίου πλέγματος με διασκαληνική προσπέλαση μόνο για μετεγχειρητική αναλγησία. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, νεότερες μελέτες δεν συνηγορούν υπέρ της χρήσης της λιποσωμιακής βουπιβακαΐνης για διήθηση χειρουργικού τραύματος καθώς δε φαίνεται να προσφέρει αναλγησία που να ξεπερνά τις 24 ώρες. Όσον αφορά τους περιφερικούς νευρικούς αποκλεισμούς, οι μελέτες, παρ’ ότι σχετικά λίγες, είναι ενθαρρυντικές, καθώς φαίνεται η διάρκεια δράσης της λιποσωμιακής βουπιβακαΐνης να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όσον αφορά το προφίλ ασφαλείας, η χρήση της λιποσωμιακής βουπιβακαΐνης σε όλες τις μελέτες αποδείχτηκε ασφαλής και καλά ανεκτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λιποσωμιακή βουπιβακαΐνη, Τοπικά αναισθητικά, Διήθηση τραύματος, Περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί, Περιοχική αναισθησία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
29
Αριθμός σελίδων:
57
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο