Παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δίκαιο ελεύθερου ανταγωνισμού: το παράδειγμα των standard essential patents.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2973722 149 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Άυλα Αγαθά και Ανταγωνισμός
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-18
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Πατσώνης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Έφη Κινινή (Επιβλέπουσα), Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, Λέκτορας, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Αλεξάνδρα Μικρουλέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δίκαιο ελεύθερου ανταγωνισμού: το παράδειγμα των standard essential patents.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Patent licensing under EU competition law : the example of standard essenteial patents
Περίληψη:
Η διαχρονική σύγκρουση μεταξύ του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού και αυτού της διανοητικής ιδιοκτησίας, πέραν του εγγενούς θεωρητικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, καθώς διαφορετικοί - αλλά εξίσου σημαντικοί - στόχοι τίθενται προς στάθμιση, με βάση τα συγκεκριμένα περιστατικά της εκάστοτε υπόθεσης, έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό και την ενωσιακή νομολογία η οποία, με ένα συνεχές αποφάσεων, οδηγήθηκε σε μια σειρά πορισμάτων και κριτηρίων τα οποία εν μέρει αποκρυστάλλωσαν το τοπίο.
Αποτελεί ωστόσο γεγονός πως ήδη από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, την εμπροσθοφυλακή της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί η τεχνολογία και το πλήθος των καινούργιων προϊόντων και υπηρεσιών που η ανάπτυξη της τελευταίας κομίζει. Πέραν των τελευταίων, η τεχνολογική ανάπτυξη προσδίδει στην αγορά καινούργια χαρακτηριστικά και γνωρίσματα, επιτάσσοντας την όσο το δυνατόν ταχύτερη προσαρμογή του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού και των κανόνων του σ' αυτά.
Καλούμενη να δώσει λύση σε ένα κατεξοχήν γνώρισμα των αγορών της νέας οικονομίας, αυτό της ανάγκης επίτευξης συμβατότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών, η διαδικασία της τυποποίησης δεν φαίνεται εξαρχής να εγείρει αντί - ανταγωνιστικές ανησυχίες. Εντούτοις, συγκεκριμένες ιδιομορφίες της εν λόγω διαδικασίας, φαίνεται να φέρνουν στο προσκήνιο τις περιπτώσεις όπου η σύγκρουση μεταξύ δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού και του δικαίου της διανοητικής ιδιοκτησίας είναι πιο έντονη, αυτές της άρνησης παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης.
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η εξέταση των κεφαλαιωδών αποφάσεων των ενωσιακής νομολογίας στις περιπτώσεις άρνησης παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης που ετέθησαν ενώπιον της, αφού πρώτα σταχυολογηθεί το περιεχόμενο της σύγκρουσης μεταξύ του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού και αυτού της διανοητικής ιδιοκτησίας και εν συνεχεία, να εξεταστεί η διαδικασία της τυποποίησης, το περιβάλλον στο οποίο αυτή λαμβάνει χώρα και, τέλος, η περίπτωση των αναγκαίων για την λειτουργία των προτύπων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (Standard Essential Patents), το αντί - ανταγωνιστικό τους αποτύπωμα και ο τρόπος αντιμετώπισης τους, σε αρμονία με τα ως άνω πορίσματα της ενωσιακής νομολογίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εμπορικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
άυλα αγαθά, ανταγωνισμός, άρνηση παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης, τυποποίηση, ουσιώδη για την λειτουργία του προτύπου διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
86
Πατσώνης Δημήτριος Standard Essential Patents.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο