Βιβλιογραφική ανασκόπηση νεότερων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην κάκωση νωτιαίου μυελού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3218486 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Δαμιανάκης Εμμανουήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλάμης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπενέτος Ιωάννης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελόπουλος Δημήτριος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βιβλιογραφική ανασκόπηση νεότερων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην κάκωση νωτιαίου μυελού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βιβλιογραφική ανασκόπηση νεότερων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην κάκωση νωτιαίου μυελού
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται σε επίπεδο κλινικών δοκιμών, για την αντιμετώπιση της Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ) και ως στόχο έχουν την ανάκτηση της λειτουργικότητας, μέσω των μηχανισμών της νευροπροστασίας, της νευροαναγέννησης και της νευροτροποποίησης.
Αρχικά περιγράφεται εν συντομία η παθοφυσιολογία της ΚΝΜ και συγκεκριμένα η αρχική και η δευτερεύουσα φάση της βλάβης, καθώς και οι παράγοντες που προκαλούν αναστολή της νευροαναγέννησης.
Έπειτα συζητούνται οι φυσικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες στοχεύουν στη νευροπροστασία των κυττάρων στο σημείο της βλάβης. Αυτές είναι η υποθερμία, η παροχέτευση του ΕΝΥ και η ρύθμιση της μέσης αρτηριακής πίεσης σε συγκεκριμένα επίπεδα.
Στο επόμενο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι φαρμακευτικές προσεγγίσεις που ερευνώνται όσον αφορά τον πιθανό νευροπροστατευτικό και νευροαναγγενητικό τους ρόλο στην ΚΝΜ. Φαρμακευτικές ουσίες που ερευνώνται είναι η μεθυλπρεδνιζολόνη, η μινοκυκλίνη, η ριλουζόλη, η ναλοξόνη, η τιριλαζάδη, η νιμοδιπίνη, ο ινοβλαστικός αυξητικός παράγοντας, o παράγοντας διέγερσης των αποικιών των κοκκιοκυττάρων, οι αναστολείς Rho-rock και τα αντισώματα Anti-Nogo-A.
Κατόπιν παρουσιάζονται οι κυτταρικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που αποτελούν αντικείμενο κλινικών δοκιμών στην ΚΝΜ. Ειδικότερα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε μια από τις πιο υποσχόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην ΚΝΜ, τη βλαστοκυτταρική θεραπεία. Παρουσιάζονται όλοι οι τύποι κυττάρων, οι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους δρουν όταν μεταμοσχεύονται μετά από ΚΝΜ και οι κλινικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από την 1/1/2017 έως και την 31/3/2022 στην βάση δεδομένων PubMed. Παράλληλα παρουσιάζεται και η τεχνολογία εφαρμογής των βλαστοκυττάρων στην περιοχή της βλάβης μέσω ικριωμάτων βασισμένων σε βιοϋλικά. Τέλος, συζητείται και η ερευνητική προσέγγιση της ΚΝΜ μέσω της χρήσης εξωκυττάριων κυστιδίων.
Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται οι ερευνητικές προσπάθειες που στοχεύουν στη νευροτροποποίηση μέσω εφαρμογής ηλεκτρικού ή μαγνητικού ερεθισμού. Συζητείται ο επισκληρίδιος και διαδερμικός νωτιαίος ηλεκτρικός ερεθισμός, ο διακρανιακός ηλεκτρικός και μαγνητικός ερεθισμός καθώς και η εφαρμογή τεχνολογιών διεπαφών εγκεφάλου μηχανής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κάκωση νωτιαίου μυελού, Nευροτροποποίηση, Nευροπροστασία, Nευροαναγέννηση, Bλαστοκυτταρικές θεραπείες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
152
Αριθμός σελίδων:
57
Damianakis_Emmanouil_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο