Η συμμόρφωση των ασθενών στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης και τις λοχείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3223464 52 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Στυλιανού Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπάκα Σταυρούλα, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Μπούτσικου Θεοδώρα, Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμμόρφωση των ασθενών στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης και τις λοχείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμμόρφωση των ασθενών στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης και τις λοχείας
Περίληψη:
Ως συμμόρφωση ορίζουμε τη συμπεριφορά ενός ατόμου, όσον αφορά στην εκτέλεση επακριβώς των ιατρικών συμβουλών. Παράγοντες σχετιζόμενοι είτε με τους ασθενείς, είτε με τη θεραπεία, είτε με το είδος της ασθένειας, κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, πεποιθήσεις ασθενών σχετικά με τη θεραπεία, καθώς και με τη σχέση επικοινωνίας μεταξύ ασθενούς-ιατρού, διαφαίνεται να έχουν σταθερό αντίκτυπο στη συμμόρφωση, η επίτευξη της οποίας αποτελεί καίριο παράγοντα ρύθμισης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου μίας κοινωνίας.
Επιπρόσθετα, ένας κλάδος της ιατρικής, η μαιευτική, που στην καθ’ ημέρα πράξη έχει να κάνει με δύο οργανισμούς ταυτόχρονα, το έμβρυο και τη μητέρα του, καθίσταται ένας από τους σημαντικότερους τομείς προς εξέταση για την επίτευξή τους. Από την άλλη τα τελευταία χρόνια η χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων στην κύηση και τη λοχεία λαμβάνει χώρα σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις παθολογίας κύησης αλλά και η προληπτική χρήση τους. Γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποβολών που έπειτα από τον έλεγχό τους φαίνεται να πάσχουν από αντιφωσφολιπιδικό σύδρομο, από διαφόρων ειδών θρομβοφιλίες, από αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος, αλλά και σε τυχαία περιστατικά όπως εμβολικό επεισόδιο εκ μυκωνίου έπειτα από ρήξη υμένων, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, έπειτα από μαιευτική αιμορραγία, υπερπηκτικότητα λόγω φυσιολογικών μεταβολών κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας, ακόμα και η πίεση της κάτω κοίλης φλέβας, φαίνεται να χρήζουν αντιπηκτικής αγωγής.
Ορμώμενη από τα ανωτέρω, στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η συμμόρφωση των κυοφορούντων γυναικών και των λεχουσών στην αντιπηκτική τους αγωγή. Έτσι, δόθηκαν ερωτηματολόγια στις γυναίκες αυτές, εξετάζοντας το κατά πόσο συμμορφώνονται στη φαρμακευτική τους αγωγή και έπειτα ερευνώντας τους παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν την συμμόρφωσή τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να δείχνουν πως μεγάλο ποσοστό των γυναικών που εξετάστηκαν να συμμορφώνονται στη φαρμακευτική τους αγωγή. Επιπλέον, οι βασικοί παράγοντες από αυτούς που εξετάστηκαν και φαίνεται να επηρεάζουν τη συμμόρφωση είναι κατά κύριο λόγο η σωστή ενημέρωση των γυναικών από τον θεράποντα ιατρό τους, η ηλικία τους που όσο αυξάνεται αυξάνει και τη συμμόρφωσή τους, καθώς επίσης και το μορφωτικό επίπεδό τους, οπότε γυναίκες με αποφοιτούσες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν συμμορφώνονται καλά, ενώ αυτές με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια είχαν καλή συμμόρφωση.
Καταλήγοντας, σκοπός της έρευνας είναι να δώσει τροφή στην επιστημονική κοινότητα για μετέπειτα έρευνες ίσως με μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού για τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών. Όμως, βασικότερα, σκοπός της είναι να τονιστεί ότι η σωστή ενημέρωση των γυναικών για τις παθήσεις τους, για την σωστή χρήση των αντιπηκτικών τους φαρμάκων και για τις πιθανές επιπτώσεις της λανθασμένης λήψης τους είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι για να επιτευχθεί η βέλτιστη συμμόρφωση των γυναικών αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμμόρφωση ασθενών, Αντιπηκτικά, Κύηση, Λοχεία, Έλεγχος συμμόρφωσης των ασθενών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
66
Stylianou_Athina_MSc.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο