Sexual dimorphic performance in the temporal order recognition task and enhanced synaptic plasticity in female C57/BL6 mice after working memory training.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3227404 46 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-07-15
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ασήμη Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιδηροπούλου Κυριακή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σταματάκης Αντώνιος, Αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας-Βιολογίας Συμπεριφοράς, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Sexual dimorphic performance in the temporal order recognition task and enhanced synaptic plasticity in female C57/BL6 mice after working memory training.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυλετικός διμορφισμός στο πείραμα αναγνώρισης αντικειμένων με χρονική σειρά και ενισχυμένη συναπτική πλαστικότητα σε θηλυκά ποντίκια C57/BL6 μετά από εκπαίδευση της μνήμης εργασίας.
Περίληψη:
Η επεισοδιακή μνήμη, η οποία αναφέρεται στις συνιστώσες "τι", "πού" και "πότε" μιας προσωπικής εμεπιρίας, και η μνήμη εργασίας, η οποία είναι "ενεργή και σχετική μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα", είναι δύο συστήματα μνήμης που έχουν μελετηθεί ευρέως και έχουν αξιολογηθεί διεξοδικά σε ασθενείς και πειραματόζωα ανδρικού φύλου. Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εμπλουτίσει την ανεπαρκή βιβλιογραφία σχετικά με τις επιδόσεις των θηλυκών ποντικών σε πειραματικές διεργασίες που αξιολογούν τη συνιστώσα "όταν" της επεισοδιακής μνήμης και τη μνήμη εργασίας. Η αρχική προσέγγιση ήταν να συγκρίνουμε τη γενική λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού και την ικανότητα χρονικής μνήμης αρσενικών και θηλυκών ποντικών C57/BL6, το οποίο επιτεύχθηκε μέσω της ανάλυσης της εξοικείωσης τους με την πειραματική συσκευή και των επιδόσεων τους στο πείραμα αναγνώρισης αντικειμένων με χρονική σειρά (ΤOR), αντίστοιχα. Τα αρσενικά μετακινούνταν σημαντικά περισσότερο στην περιφέρεια του κουτιού απ’ ότι τα θηλυκά, ενώ δεν υπήρχαν διαφορές στην επίδοση τους στο κυρίως συμπεριφορικό πείρμαμα (TOR). Δεδομένου ότι ένας μικρός αριθμός μελετών έχει προτείνει ότι οι μακροπρόθεσμες συναπτικές αλλαγές θα μπορούσαν να συσχετιστούν με ορισμένες πτυχές της μνήμης εργασίας, ο δεύτερος στόχος ήταν να προσδιοριστεί πώς η εκπαίδευση της μνήμης εργασίας μέσω της «δοκιμασίας εναλλαγής βραχίονα με καθυστέρηση» μεταβάλλει τις συναπτικές ιδιότητες του ιπποκάμπου σε θηλυκά C57/BL6ποντίκια μετά την επαγωγή μακροπρόθεσμης συναπτικής ενδυνάμωσης (LTP). Οι ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές αποκάλυψαν ότι η συναπτική ενδυνάμωση ήταν σημαντικά αυξημένη στην ομάδα των μερικώς προσαρμοσμένων ζώων, αλλά διατηρούνταν περισσότερο στα πλήρως προσαρμοσμένα ποντίκια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Θηλυκά ποντίκια C57/BL6, Εξοικείωση, Κινητικότητα, Χρονική μνήμη, Μνήμη εργασίας, Μακροπρόθεσμη συναπτική ενδυνάμωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97
Αριθμός σελίδων:
53
Thesis_Asimi_Theodora_ID_111908.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο