Διερεύνηση των επαγγελματικών κινδύνων στη μονάδα τεχνητού νεφρού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228777 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-24
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κώτση Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγίωτα Σουρτζή, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Δήμητρα Παϊκοπούλου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των επαγγελματικών κινδύνων στη μονάδα τεχνητού νεφρού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των επαγγελματικών κινδύνων στη μονάδα τεχνητού νεφρού
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αιμοκάθαρση είναι μία πολύ σημαντική θεραπεία που διατηρεί τον ασθενή στη ζωή, αλλά αποτελεί και μία ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία που χαρακτηρίζεται από πολλαπλούς κινδύνους και επιπλοκές τόσο για τον ασθενή όσο και για τους επαγγελματίες υγείας που τη διεξάγουν. Πράγματι, οι επαγγελματίες υγείας αυτοί, και ιδίως οι νοσηλευτές, τείνουν να υποφέρουν από ποικίλες σωματικές και ψυχικές βλάβες.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των επαγγελματικών κινδύνων στη μονάδα τεχνητού νεφρού.
Μεθοδολογία: Για την ενδελεχή μελέτη του θέματος της παρούσας μελέτης, επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί συστηματική ανασκόπηση των μελετών της πρόσφατης βιβλιογραφίας. Αναζητήθηκαν επιστημονικά άρθρα στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων Pubmed και Scopus, με τη χρήση λέξεων – κλειδιών, όπως είναι οι ακόλουθες: Kidney, Kidney units, Renal, Renal units, Hemodialysis, Haemodialysis, Hemodialysis units, Hemodialysis centers, Dialysis, Dialysis units, Dialysis centers, Nephrology, Nurses, Healthcare personnel, Health professionals.
Αποτελέσματα: Συνολικά, εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν 31 άρθρα. Από το σύνολο αυτών των άρθρων, τα 5 αφορούσαν στους κινδύνους σωματικής υγείας, τα 12 αφορούσαν στους κινδύνους ψυχικής υγείας και στην εργασιακή επιβάρυνση, τα 4 αφορούσαν στον κίνδυνο μόλυνσης από COVID–19, τα 6 αφορούσαν στην επαγγελματική εξουθένωση (6 άρθρα), τα 2 αφορούσαν στην κόπωση από συμπόνια (2 άρθρα) και τα 2 αφορούσαν στη βία (2 άρθρα).
Συζήτηση – Συμπεράσματα: Οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε μονάδες τεχνητού νεφρού τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο, είτε σε επίπεδο σωματικό είτε σε επίπεδο ψυχολογικό. Οι επαγγελματίες υγείας αυτοί, και ιδίως οι νοσηλευτές, τείνουν να υποφέρουν από ποικίλες σωματικές και ψυχικές βλάβες, και ιδίως σήμερα, λόγω της πανδημίας COVID–19, έχει παρατηρηθεί άνευ προηγούμενου υψηλά επίπεδα στρες και αβεβαιότητας στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στις μονάδες αυτές. Οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, να προκαλέσουν κόπωση συμπόνιας ή / και επαγγελματική εξουθένωση και να οδηγήσουν ακόμα και σε νόσηση ή και παραίτηση των επαγγελματιών αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μονάδες τεχνητού νεφρού, Αιμοκάθαρση, Νεφρική ανεπάρκεια, Επαγγελματίες υγείας, Επικινδυνότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kotsi Ioanna MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.