«Η θεραπεία του τυφλού Βαρτιμαίου και η "σημειολογία" της στον Ευαγγελιστή Μάρκο (10, 48-52)»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228904 139 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιβλικών Σπουδών: Καινή Διαθήκη
Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-08-09
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κυριάκου Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σωτήριος Δεσπότης, Καθηγητής, τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Θεολογική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αθανάσιος Γλάρος, Aναπληρωτής Καθηγητής, τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Θεολογική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, Θεολογική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η θεραπεία του τυφλού Βαρτιμαίου και η "σημειολογία" της στον Ευαγγελιστή Μάρκο (10, 48-52)»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η θεραπεία του τυφλού Βαρτιμαίου και η "σημειολογία" της στον Ευαγγελιστή Μάρκο (10, 48-52)»
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται ερμηνευτικά η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Μάρκου που αφορά στη θαυματουργική ίαση του τυφλού Βαρτιμαίου (Μκ.10,46-52). Προηγείται η ιστορικοφιλολογική ανάλυση της ενότητας, η οποία αναδεικνύει τις συνθήκες δημιουργίας του κειμένου και ακολουθεί η ερμηνευτική ανάλυση, κάνοντας χρήση της βιβλιογραφικής επισκόπησης.
Από την εξέταση προκύπτει πως η συγκεκριμένη περικοπή υπηρετεί τη Θεολογία του Πάθους. Συγκεκριμένα, το θαύμα της θεραπείας του τυφλού Βαρτιμαίου λειτουργεί ως μία ακόμη υπόδειξη της σωστής "μαθητείας" σε σχέση με τον Ιησού λίγο πριν από το Θείο Πάθος, ενώ αποτελεί εισαγωγή σε αυτό. Με το θαύμα αυτό γίνεται η μετάβαση από τον "Υιό του Θεού", στον πάσχοντα "Υιό του Ανθρώπου", που είναι το βασικό χριστολογικό θέμα στον ευαγγελιστή Μάρκο. Βασική της έννοια επίσης είναι, σύμφωνα πάντα με τη βιβλιογραφική επισκόπηση, η άρση της μυστικότητας της θεϊκής ιδιότητας του Ιησού και η διακήρυξη της Μεσσιανικότητάς του, που επιτελείται εκτός από το θαύμα, με τη σιωπηρή αποδοχή του τίτλου του "Υιού του Δαβίδ" και με την αποδοχή του Βαρτιμαίου στην πορεία Του προς το Πάθος και την Ανάσταση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θρησκεία
Λέξεις-κλειδιά:
Βαρτιμαίος, τυφλότητα στην αρχαιότητα, Χριστολογία, μαθητεία, Ύιός Δαυίδ, πορεία προς το Θείο Πάθος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
153
Αριθμός σελίδων:
125
Kyriakou_Diplomatiki.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο