Differenzierter DaF-Unterricht unter Einsatz aufgabenorientierter Lernaktivitäten und digitaler Medien

Διπλωματική Εργασία uoadl:3232874 129 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεπαφές Γλωσσολογίας και Διδακτικής
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-04
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Βλάχου Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάριος Χρύσου, Καθηγητής, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευδοκία Μπαλάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Joachim Theisen, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Differenzierter DaF-Unterricht unter Einsatz aufgabenorientierter Lernaktivitäten und digitaler Medien
Γλώσσες εργασίας:
Γερμανικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαφοροποιημένη διδασκαλία γερμανικών με τη χρήση μαθησιακών δραστηριοτήτων και ψηφιακών μέσων
Περίληψη:
Η σύγχρονη διδασκαλία ξένων γλωσσών θέτει προκλήσεις και είναι πιο πολύπλοκη και πιο ετερογενής από ποτέ. Η προσέγγιση στην ετερογενή ομάδα μάθησης από την πλευρά των εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί ένα περιβάλλον μάθησης για τους διδασκόμενους, στο οποίο όλοι οι μαθητές μπορούν να έχουν ίση πρόσβαση στη γλώσσα-στόχο, στα μαθήματα ξένων γλωσσών και στην προώθηση δεξιοτήτων. Επομένως, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη διαφοροποιημένης διδασκαλίας, οι αρχές της οποίας σχετίζονται με τη διαφοροποίηση του μαθησιακού περιεχομένου, των μαθησιακών διαδικασιών, των τελικών προϊόντων και του μαθησιακού περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη την προθυμία για μάθηση, τα κίνητρα, τα ενδιαφέροντα, τα μαθησιακά προφίλ και τη μαθησιακή αυτονομία.
Τα διαφοροποιημένα μαθήματα γερμανικών ως ξένη γλώσσα τελούν υπό το πρίσμα της εποικοδομιστικής μάθησης, στα οποία χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται ανοιχτές μορφές διδασκαλίας, όπως projects, workshops και σταθμοί μάθησης, καθώς και τεχνικές ανοιχτής διδασκαλίας, όπως μικτή μάθηση και ανεστραμμένη τάξη. Η διαφοροποιημένη διδασκαλία επωφελείται επίσης από προσεγγίσεις που προσανατολίζονται στις μαθησιακές δραστηριότητες (task-oriented learning activites) και τη χρήση ψηφιακών μέσων, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν και να εμπλουτίσουν την παραδοσιακή αναλογική διδασκαλία. Ιδιαίτερα τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες φαίνεται να είναι εξαιρετικά γοητευμένοι από τον ψηφιακό κόσμο. Συχνά βλέπουμε μαθητές κάθε ηλικίας να ασχολούνται με τα ψηφιακά μέσα στον ελεύθερο χρόνο τους με ιδιαίτερη συγκέντρωση. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς αυτή η συγκέντρωση, η προσοχή, το κίνητρο και ο ενθουσιασμός για τα ψηφιακά μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη, και πώς οι ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να ενσωματωθούν στις καθημερινές διαδικασίες μάθησης.
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει το βαθμό στον οποίο οι μαθησιακές δραστηριότητες, οι ανοιχτές μορφές διδασκαλίας και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να υποστηρίξουν και να εμπλουτίσουν τη διαφοροποιημένη διδασκαλία γερμανικών ως ξένη γλώσσα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
διαφοροποιημένη διδασκαλία, μάθημα γερμανικών, μαθησιακές δραστηριότητες, ψηφιακά μέσα, μικτή μάθηση, ανεστραμμένη τάξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
96
Vlachou, Masterarbeit.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο