Το Σύγχρονο Ψηφιακό Σχολείο: Η εφαρμογή της «Ανεστραμμένης Τάξης» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και οι απόψεις των εκπαιδευτικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3234236 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-06
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Βενιζέλου Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χ. Κυτάγιας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - ΠΑΔΑ
Ι. Ψαρομήλιγκος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - ΠΑΔΑ
Δρ. Α. Αναγνωστόπουλος, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Σύγχρονο Ψηφιακό Σχολείο: Η εφαρμογή της «Ανεστραμμένης Τάξης» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και οι απόψεις των εκπαιδευτικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Σύγχρονο Ψηφιακό Σχολείο: Η εφαρμογή της «Ανεστραμμένης Τάξης» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και οι απόψεις των εκπαιδευτικών
Περίληψη:
Η καλπάζουσα ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει κάνει την εκπαιδευτική κοινότητα να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των μαθητών, καθώς οι τελευταίοι έχουν εντάξει την τεχνολογία στους περισσότερους τομείς της ζωής τους, αποτελώντας γι’ αυτούς κάτι το προσφιλές. Συνεπώς, δεν θα μπορούσαν να μην ενταχθούν στο σύγχρονο τρόπο εκπαίδευσης οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες διατηρούν το ενδιαφέρον των μαθητών αμείωτο. Μία από τις πιο πρόσφατες διδακτικές προσέγγισης μέσω των νέων τεχνολογιών είναι και αυτή της «Ανεστραμμένης Τάξης».
Η «Ανεστραμμένη Τάξη» εισχώρησε και συστήθηκε στην ελληνική εκπαίδευση κατά την περίοδο της πανδημίας SARS-CoV-2, η οποία είναι καταλυτική για τις αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς -όπως υπολογίζουν πολλοί- και στη διαμόρφωση της στάση των εκπαιδευτικών απέναντι σ’ αυτήν και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή μικτής μάθησης. Πρόκειται για μία νέα διδακτική μέθοδος, η οποία αλλάζει την παραδοσιακή δασκαλοκεντρική διδασκαλία. Η πρώτη επαφή με την νέα γνώση γίνεται από το παιδί στο σπίτι με τη χρήση της τεχνολογίας και το κατάλληλο ψηφιακό πολυμεσικό υλικό. Στη συνέχεια στην τάξη, πραγματοποιούνται μαθητοκεντρικές εκπαιδευτικές τεχνικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ομαδικότητα, παραγωγική συνεργασία, αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και μεταξύ του εκπαιδευτικού και μαθητών, κριτική σκέψη και ανακαλυπτική μάθηση.
Η παρούσα διπλωματική εργασία πρόκειται να διερευνήσει διεξοδικά: α) τη διδακτική μέθοδος της «Ανεστραμμένης Τάξης», μέσω αποτίμησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων, όπως αυτά προκύπτουν κατά την εφαρμογή της, β) τις απόψεις, την στάση και το βαθμό ετοιμότητας εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέναντι σε μία τέτοια προσπάθεια θέσπισης αυτού του διδακτικού μοντέλου, γ) εν γένει, να διερευνήσει τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μοντέλου της «Ανεστραμμένης Τάξης» με απότοκο να καθιερωθεί στα ελληνικά περιβάλλοντα μάθησης. Για τις ανάγκες της έρευνας έγινε χρήση ερωτηματολόγιου μέσω διαδικτύου (Google Forms), στο οποίο συμμετείχαν 102 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η έρευνα, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν, αφού αναλυθεί στο θεωρητικό κομμάτι η «Ανεστραμμένη Τάξη», καθώς και εξ αποστάσεως εκπαίδευση που αποτελεί ένα μέρος της νέας διδακτικής διαδικασίας. Στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια, έγινε περιγραφική ανάλυση αλλά και επαγωγική στατιστική ανάλυση με τη βοήθεια του IBM SPSS STATISTICS για την επιβεβαίωση των ενδείξεων. Εν κατακλείδι, οι απόψεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την εφαρμογή, καθώς και η στάση ετοιμότητάς τους προς την «Ανεστραμμένη Τάξη», είναι στην πλειοψηφία τους θετικές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Νέες τεχνολογίες, Ανεστραμμένη Τάξη, μαθητοκεντρική μάθηση, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απόψεις εκπαιδευτικών, στάση και ετοιμότητα, έρευνα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
153
Διπλωματική Εργασία 2022, ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο