Η εφαρμογή του νέου αναστολέα vaborbactam στη θεραπευτική των λοιμώξεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3247057 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μοριακή Ιατρική Βιοπαθολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-21
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Αμαργιανιτάκη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλική Κουμάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εφαρμογή του νέου αναστολέα vaborbactam στη θεραπευτική των λοιμώξεων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εφαρμογή του νέου αναστολέα vaborbactam στη θεραπευτική των λοιμώξεων
Περίληψη:
Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά στις καρβαπενέμες Enterobacterales, Pseudomonas aeruginosa, και Acinetobacter baumannii αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, και σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Η αντοχή οφείλεται κυρίως στην παραγωγή καρβαπενεμασών.
Η βαμπορβακτάμη είναι ένας νέος αναστολέας β-λακταμασών. Είναι ένας κυκλικός βορονικός αναστολέας με ισχυρή δράση έναντι καρβαπενεμασών τάξης Α, συμπεριλαμβανομένης της KPC. Σε συνδυασμό με τη μεροπενέμη, αποκαθιστά σχεδόν καθολικά τη δράση της έναντι Enterobacterales που παράγουν KPC, ωστόσο έχει περιορισμένη δράση έναντι Pseudomonas aeruginosa και Acinetobacter baumannii. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του συνδυασμού μεροπενέμης/βαμπορβακτάμης ελέγχθηκε σε δύο κλινικές μελέτες, τις TANGO I και II, όπου αναδείχθηκε μη-κατώτερος σε σχέση με τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα θεραπευτικά σχήματα, καθώς και ασφαλής με ελάχιστες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη νεφροτοξικότητα. Από in vitro και in vivo δεδομένα φαίνεται να παρουσιάζει μικρή πιθανότητα ανάπτυξης αντοχής. Παρουσιάζει παρόμοιες φαρμακοκινητικές ιδιότητες με τη μεροπενέμη. Ο συνδυασμός έχει εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες με επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις, επιπλεγμένες ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, νοσοκομειακή πνευμονία και πνευμονία σχετιζόμενη με αναπνευστήρα, και λοιμώξεις από Gram-αρνητικά μικρόβια με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Από τα δεδομένα μετά την εισαγωγή του στη θεραπευτική, φαίνεται να έχει καλά θεραπευτικά αποτελέσματα και χαμηλότερη εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, ακόμα και σε περιπτώσεις βεβαρυμένων ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μικροοργανισμοί ανθεκτικοί στις καρβαπενέμες, Klebsiella pneumoniae καρβαπενεμάση, Βαμπορβακτάμη, Μεροπενέμη/βαμπορβακτάμη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
69
Amargianitaki_diplomatiki.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο