Σύγκριση των κλιμάκων qSOFA και NEWS για την αναγνώριση της σήψης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3252909 46 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εντατική και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-30
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κυριακοπούλου Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παύλος Μυριανθεύς, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Μαριόλης - Σαψάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Άννα Κορομπέλη, ΕΔΙΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση των κλιμάκων qSOFA και NEWS για την αναγνώριση της σήψης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση των κλιμάκων qSOFA και NEWS για την αναγνώριση της σήψης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών
Περίληψη:
Η σήψη αποτελεί μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται ως «ιατρικό επείγον» και χρησιμοποιείται ως όρος προκειμένου να περιγράψει την συστηματική ανοσολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε μία σοβαρή λοίμωξη, η οποία έχει την δυνατότητα να οδηγήσει σε τελικού σταδίου δυσλειτουργία μίας σειράς ζωτικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος και τελικά στον θάνατο. Η σήψη παραμένει ένα από το πιο σημαντικά αίτια νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση της υγείας τους. Ανάμεσα στα δύο ευρύτερα χρησιμοποιούμενα εργαλεία βαθμολόγησης και αξιολόγησης του ασθενούς με πιθανή λοίμωξη και σηπτική κατάσταση στο περιβάλλον των ΤΕΠ είναι το qSOFA και το NEWS
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σύγκριση των δύο συγκεκριμένων κλιμάκων για την αναγνώριση της σήψης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όσον αφορά την ικανότητά τους να προβλέψουν με αξιόπιστο τρόπο την έκβαση των ασθενών (εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών, ανάγκη εισαγωγής σε μονάδες εντατικής θεραπεία και / ή θάνατός τους). Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω αναφερόμενος στόχος επελέγει το εργαλείο της αφηγηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης (narrative literature review).
Συμπέρασμα: Η έγκαιρη αναγνώριση της σήψης, ειδικά στο περιβάλλον του τμήματος επειγόντων περιστατικών αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση για τον κλινικό ιατρό. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει τροποποιήσεις στους ορισμούς της, ενώ στις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες των κριτηρίων Sepsis-3 συστήνεται η χρήση της κλίμακας qSOFA στα ΤΕΠ προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα οι ασθενείς οι οποίοι έχουν αυξημένη πιθανότητα για δυσμενή εξέλιξη της υγείας τους. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η κλίμακα NEWS έχει καλύτερη προγνωστική αξία σε σύγκριση με την κλίμακα qSOFA, τόσο στην ομάδα των ασθενών που προσέρχονται με υποψία σήψης στα ΤΕΠ, όσο και σε αυτούς που προσέρχονται με υποψία νόσησης από την νόσο COVID-19. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι η κλίμακα qSOFA υπερέχει σε σχέση με την ειδικότητά της. Στο μέλλον, η πραγματοποίηση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών με ομάδα ελέγχου και η συστηματική ανάλυση των αποτελεσμάτων τους πιθανόν να δώσουν πιο σαφείς απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερευνητικό ερώτημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σήψη, qSOFA, NEWS, Τμήμα επειγόντων περιστατικών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
59
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kyriakopoulou_Stavroula_MSc.pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.