Επαυξημένο ηλεκτρικό μπάσο και εφαρμογές στον τζαζ αυτοσχεδιασμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:3255374 58 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Jazz μουσική και Αυτοσχεδιασμός με Νέες Τεχνολογίες
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-07
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Νικολόπουλος Βασίλης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κα. Ανδρεοπούλου Αρετή
Επίκουρη καθηγήτρια Τ.Μ.Σ. , Τεχνολογίας Ήχου , Μουσικοπαιδαγωγικής και βυζαντινής Μουσικολογίας
Αναγνωστοπούλου Χριστίνα
Γεωργάκη Αναστασία
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επαυξημένο ηλεκτρικό μπάσο και εφαρμογές στον τζαζ αυτοσχεδιασμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επαυξημένο ηλεκτρικό μπάσο και εφαρμογές στον τζαζ αυτοσχεδιασμό
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική ερεύνα έχει ως στόχο, να εξετάσει το κατά πόσο και με ποιον τρόπο ένα όργανο όπως το ηλεκτρικό μπάσο μπορεί να αποκτήσει μέσω της τεχνολογίας, δυνατότητες που θα επιτρέψουν στον εκτελεστή να παίξει με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς.
Μερικοί περιορισμοί του ηλεκτρικού μπάσου έχουν να κάνουν με την αύξηση και την μείωση της έντασης σε μια σταθερή νότα και την διάρκεια των νοτών. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς περιγράφονται στο βιβλίο του Elias Brambles “The Quest for the Melodic Electric Bass”, αλλά αποτελούν και προσωπική άποψη που έχω αποκτήσει ως μπασίστας στην τριβή μου με το όργανο, αλλά και στην συζήτηση με άλλους μουσικούς του ηλεκτρικού μπάσου.
Σε ένα βιολί ή ένα σαξόφωνο, ο εκτελεστής έχει την δυνατότητα να αυξήσει την ένταση, αφού έχει ακουστεί η ατάκα της νότας, κάτι που στο ηλεκτρικό μπάσο είναι ανέφικτο. Επίσης σε ένα όργανο με δοξάρι ή ένα πνευστό όργανο μπορεί να κρατηθεί μια νότα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια δυνατότητα που στο ηλεκτρικό μπάσο είναι επίσης αδύνατη, καθώς μετά από μια σύντομη ατάκα (attack), ο ήχος του μπάσου θα φθίνει μέχρι να σταματήσει να δονείται η χορδή. Αυτό γίνεται αρκετά γρήγορα λόγω των φυσικών τριβών και αντιστάσεων (του αέρα κτλ.) που ασκούνται στην χορδή.
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η επίλυση αυτού του προβλήματος με τη χρήση εξωτερικών αισθητήρων που θα ελέγχουν τη διάρκεια και την ένταση της νότας και άλλων παραμέτρων (Breath Controller). Στην συνέχεια εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίον το όργανο που σχεδιάσαμε επιλύει αυτά τα προβλήματα και δίνει περισσότερες δυνατότητες σε έναν εκτελεστή ο οποίος αυτοσχεδιάζει ένα τζαζ σόλο ή παίζει μια τζαζ μελωδία .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
επαυξημένο , ηλεκτρικό μπασο , τζαζ , αυτοσχεδιασμός , σολο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
104
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ SAVE FINAL PERGAMOS FINAL FINAL.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο