Ενδοκρινικοί διαταράκτες και γονιμότητα του ανθρώπου

Διπλωματική Εργασία uoadl:3256427 92 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-04
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γιαννοπούλου Αριάννα-Ιωάννα-Κλειώ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστασία Κωνσταντινίδου,Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Χ. Λάζαρης,Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενδοκρινικοί διαταράκτες και γονιμότητα του ανθρώπου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδοκρινικοί διαταράκτες και γονιμότητα του ανθρώπου
Περίληψη:
Οι χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν μία σειρά από ενδοκρινικές διαταραχές, ή αλλιώς «ενδοκρινικοί διαταράκτες» αποτελούν πλέον ένα ιδιαίτερα σημαντικό παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και σημαντικό πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία. Οι ουσίες αυτές μπορούν να οριστούν ως «εξωγενείς χημικές ουσίες, ή μείγμα εξωγενών χημικών ουσιών, οι οποίες έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε πτυχή της δράσης των ορμονών του συστήματος ενδοκρινών οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού».
Με την παρούσα διπλωματική εργασία θα πραγματοποιηθεί μία αφηγηματική ανασκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας σε σχέση με την επίδραση που προκαλούν οι ενδοκρινικοί διαταράκτες στο αναπαραγωγικό σύστημα και επομένως και στην γονιμότητα ανδρών και γυναικών.
Ανεξάρτητα από τα αντικρουόμενα, σε αρκετές των περιπτώσεων, ευρήματα των πρόσφατα δημοσιευμένων κλινικών μελετών, το γενικό συμπέρασμα το οποίο μπορεί να εξαχθεί από αυτές είναι ότι υπάρχει θετική συσχέτιση της έκθεσης στους EDCs και εμφάνισης μίας σειράς διαταραχών του ανθρώπινου αναπαραγωγικού συστήματος, στις οποίες περιλαμβάνονται η γυναικεία υπογονιμότητα, αυξημένα ποσοστά αποβολών και ενδομητρίωσης, αύξηση της εμφάνισης νεοπλασμάτων, επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος αλλά και δυσγενεσία των όρχεων.
Στον άνθρωπο, η δράση μιας σειράς ενδοκρινικών διαταρακτών φανερώνει ξεκάθαρα την συσχέτισή τους με διαταραχές τόσο του ανδρικού όσος και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι σαφές ότι οι επιστημονικές μελέτες στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να επικεντρωθούν στην θέσπιση ενός ενιαίου συστήματος εκτίμησης των επιδράσεων των συγκεκριμένων χημικών ουσιών στον ανθρώπινο πληθυσμό σε σχέση με την επίδραση που έχουν αυτοί στο αναπαραγωγικό σύστημα των αρρένων και των θήλεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδοκρινικοί διαταράκτες, Αναπαραγωγικό σύστημα, Γονιμότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
59
Giannopoulou Arianna-Ioanna-Kleio MSc.pdf (728 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο