E - Arbitration Agreements & E - Arbitral Awards

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257660 66 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-25
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κακλαμάνη Βιργινία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Παμπούκης, Καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, Τομέας Διεθνών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Ελίνα (Ελένη) Ν. Μουσταΐρα, Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου, Τομέας Διεθνών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Χρυσαφώ Τσούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, Τομέας Διεθνών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
E - Arbitration Agreements & E - Arbitral Awards
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηλεκτρονικές Συμφωνίες Διαιτησίας & Ηλεκτρονικές Διαιτητικές Αποφάσεις
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο την εξέταση των ηλεκτρονικών διαιτητικών συμφωνιών και ηλεκτρονικών διαιτητικών αποφάσεων και αν αυτές πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις εγκυρότητας στο πλαίσιο της διεθνούς διαιτησίας. Ως εκ τούτου, η εργασία διχοτομείται σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά τις ηλεκτρονικές διαιτητικές συμφωνίες και η δεύτερη τις ηλεκτρονικές διαιτητικές αποφάσεις.
Σχετικά με την πρώτη ενότητα, αρχικά θα γίνει μία γενική αναφορά στη συμφωνία διαιτησίας και τα χαρακτηριστικά της, καθώς και μια εισαγωγή στην ηλεκτρονική συμφωνία διαιτησίας. Ύστερα θα ερευνηθούν οι προϋποθέσεις που τίθενται στο πλαίσιο της ΣΝΥ και άλλων διεθνών κειμένων ως προς τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διατύπωσης της διαιτητικής συμφωνίας. Ύστερα θα ακολουθήσει αντίστοιχη ανάλυση, αλλά με βάση τον Πρότυπο Νόμο και την ελληνική ενσωμάτωσή του, ήτοι τον ν. 2735/1999, με αναφορές και στη λοιπή ελληνική νομοθεσία και στο Σχέδιο Νόμου.
Η δεύτερη ενότητα θα εστιάσει στις διαιτητικές αποφάσεις. Πρώτα θα γίνει μια γενική αναφορά στη διαιτητική απόφαση και μια εισαγωγή στην ηλεκτρονική διαιτητική απόφαση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εξέταση της ΣΝΥ ως προς το ζήτημα των διαιτητικών αποφάσεων και κατά πόσο αυτές μπορούν να διατυπωθούν ηλεκτρονικά. Αντίστοιχη μελέτη θα γίνει και υπό το πρίσμα του Πρότυπου Νόμου και του ν. 2735/1999 με αναφορές στον ΚΠολΔ και στο Σχέδιο Νόμου. Στην ίδια ενότητα θα αναφερθούν συνοπτικά ορισμένες από τις ενδεχόμενες προκλήσεις που δύνανται να συναντήσουν οι ηλεκτρονικές διαιτητικές αποφάσεις αλλά και εν γένει η ηλεκτρονική διαιτησία, με αναφορά στους λόγους άρνησης αναγνώρισης και εκτέλεσης της ΣΝΥ και τους λόγους αγωγής ακύρωσης του Πρότυπου Νόμου.
Τέλος, συμπεραίνεται ότι οι ηλεκτρονικές διαιτητικές συμφωνίες και οι ηλεκτρονικές διαιτητικές αποφάσεις συνιστούν μια πραγματικότητα. Οι υπάρχουσες ρυθμίσεις αλλά και η η ερμηνεία των διεθνών κειμένων είναι πιο ευνοϊκές απέναντι στις ηλεκτρονικές διαιτητικές συμφωνίες, καθώς και οι ίδιες οι εθνικές έννομες τάξεις έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες προβλέψεις που τις εξυπηρετούν. Από την άλλη, παρατηρείται ότι οι ηλεκτρονικές διαιτητικές αποφάσεις, αν και με σταθερούς ρυθμούς φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, αντιμετωπίζονται με περισσότερο σκεπτικισμό, τόσο από την πλευρά της ΣΝΥ και του Πρότυπου Νόμου όσο και από τις ίδιες τις κρατικές νομοθεσίες. Ως εκ τούτου, παραμένουν ακόμη σε μια «λανθάνουσα» μορφή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ηλεκτρονική διαιτησία, ηλεκτρονική συμφωνία διαιτησίας, ηλεκτρονική διαιτητική συμφωνία, ηλεκτρονική διαιτητική απόφαση, ηλεκτρονική απόφαση διαιτησίας, Σύμβαση Νέας Υόρκης, Πρότυπος Νόμος για τη Διεθνή Διαιτησία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
64
E-Arbitration Agreements & E-Awards Βιργινία Κακλαμάνη.pdf (760 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Κακλαμάνη Βιργινία ΥΔ.pdf
112 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.