Αντιμετώπιση του οστεοπορωτικού πόνου με βελονισμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257763 67 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-24
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παπανικολάου Ελισσάβετ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λυρίτης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρονόπουλος Ευστάθιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δοντά Ισμήνη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιμετώπιση του οστεοπορωτικού πόνου με βελονισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιμετώπιση του οστεοπορωτικού πόνου με βελονισμό
Περίληψη:
Στα πλαίσια της παρούσης εργασίας διερευνάται η αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης της μεθόδου του βελονισμού για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και των προβλημάτων που αυτή προκαλεί.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια αναλυτική περιγραφή του μεταβολικού νοσήματος της οστεοπόρωσης. Αρχικά, καταγράφεται η αιτιοπαθογένεια της νόσου, η συμπτωματολογία της και η γενική κλινική εικόνα των ατόμων που υποφέρουν από αυτή. Γίνεται μια σύντομη αναφορά στον οστεοπορωτικό πόνο και στα κατάγματα που προκαλούνται εξαιτίας της οστεοπόρωσης. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τρόποι πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της μεθόδου του βελονισμού. Υπάρχει μια σύντομη ιστορική αναδρομή, περιγράφεται η λειτουργία του βελονισμού και ποιες επιδράσεις έχει σε αυτό κατά την εφαρμογή των θεραπειών. Επίσης, καταγράφονται οι παθήσεις στις οποίες σύμφωνα με την βιβλιογραφία κρίνεται αποτελεσματικός και σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται ο τρόπος δράσης του βελονισμού στον οστεοπορωτικό πόνο. Συγκεκριμένα περιγράφεται με ποιο τρόπο βελτιώνει τη στάση του σώματος, πως ενισχύει την ψυχολογία του ατόμου, πως βοηθάει στην αντιμετώπιση των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης και στα κατάγματα του ισχίου.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται κλινικές μελέτες που αφορούν την χρησιμοποίηση του βελονισμού για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί.
Τέλος, στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο, καταγράφονται οι προβληματισμοί αλλά και συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από την εκπόνηση της παρούσης εργασίας και γίνεται προσπάθεια για την διεξαγωγή συμπερασμάτων που σχετίζονται με τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν στην αρχή και αφορούν το κατά πόσο η χρήση του βελονισμού συμβάλλει στην καταπολέμηση του οστεοπορωτικού πόνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οστεοπορωτικός πόνος, Βελονισμός, Κατάγματα ισχίου, Σπονδυλικά κατάγματα, Οστεοπενία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
49
Βελονισμός και οστεοπόρωση.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο