Ο Σχεδιασμός της συμμετοχικής και παιγνιοποιημένης πλατφόρμας «Calypso» για την επαλήθευση των ψευδών ειδήσεων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3325326 39 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-01
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κωνσταντά Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μουρλάς, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο Σχεδιασμός της συμμετοχικής και παιγνιοποιημένης πλατφόρμας «Calypso» για την επαλήθευση των ψευδών ειδήσεων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο Σχεδιασμός της συμμετοχικής και παιγνιοποιημένης πλατφόρμας «Calypso» για την επαλήθευση των ψευδών ειδήσεων.
Περίληψη:
Το CALYPSO είναι ένα έργο ευρωπαϊκής συνεργασίας που στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος crowdsourcing, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμμετέχοντας σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα με στοιχεία παιγνιοποίησης. Το έργο βασίζεται στην συνεργασία και τις δεξιότητες των αναγνωστών/πολιτών, των δημοσιογράφων/fact-checkers και των εμπειρογνωμόνων. Οι πολίτες υποβάλλουν στην πλατφόρμα ύποπτες ειδήσεις, τις οποίες οι fact-checkers σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες επαληθεύουν, αποκαλύπτοντας εκστρατείες και μηνύματα παραπληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, αποκαθιστούν γρήγορα την αλήθεια και ελαχιστοποιούν τον αντίκτυπο των ψευδών ειδήσεων στην κοινωνία.

Η παρούσα εργασία αφορά την διαδικασία σχεδιασμού της πλατφόρμας CALYPSO, με γνώμονα την Μεθοδολογία Ανθρωποκεντρικού Σχεδιασμού. Η χρήση της Μεθοδολογίας του Ανθρωποκεντρικού Σχεδιασμού έχει στόχο την ευχρηστία του συστήματος και την ικανοποίηση των τελικών χρηστών. Οι φάσεις της μεθοδολογίας που αναλύονται στην παρούσα εργασία είναι η φάση της συλλογής και ανάλυσης των απαιτήσεων των χρηστών, καθώς και η φάση του σχεδιασμού. Η φάση της αξιολόγησης του σχεδιασμού της πλατφόρμας θα ολοκληρωθεί σε επόμενο στάδιο του έργου και δεν συμπεριλαμβάνεται εξ ολοκλήρου.

Σε πρώτο στάδιο εξετάζονται οι συνθήκες στο επικοινωνιακό τοπίο όσον αφορά την παραπληροφόρηση και οι σύγχρονες απειλές για την δημοσιογραφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην συνέχεια ακολουθεί συζήτηση για τις ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από την δημοσιογραφία των πολιτών, την δημιουργία κοινοτήτων πρακτικής, καθώς επίσης και την χρήση στοιχείων παιγνιποίησης στην δημοσιογραφία και την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης. Στο κύριο σώμα της εργασίας αναλύονται οι φάσεις του σχεδιασμού της πλατφόρμας CALYPSO και τέλος ακολουθούν τα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν κατά τα πρώτα στάδια υλοποίησης του έργου CALYPSO.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Ψευδείς ειδήσεις, έλεγχος γεγονότων, επαλήθευση ειδήσεων, crowdsourcing, crowd-checking, fact-checking, μεθοδολογία ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού, παιγνιοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
63
Κonstanta_Μaster_2023.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο