Μελέτη της ακρίβειας θέσης των εργαστηριακών αναλόγων εμφυτευμάτων σε ψηφιακά εκτυπωμένα εκμαγεία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3328798 43 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-23
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κοκκώνη Μαγδαληνή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κούρτης Στέφανος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Σαραφιανού Ασπασία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Σιλβέστρος Σπυρίδων, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της ακρίβειας θέσης των εργαστηριακών αναλόγων εμφυτευμάτων σε ψηφιακά εκτυπωμένα εκμαγεία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της ακρίβειας θέσης των εργαστηριακών αναλόγων εμφυτευμάτων σε ψηφιακά εκτυπωμένα εκμαγεία.
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η προσθετική μέθοδος κατασκευής εκμαγείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ενός τελικού εκμαγείου για μία ακίνητη επιεμφυτευματική πρόσθεση. Η ακρίβεια της θέσης των αναλόγων εμφυτευμάτων στα εκτυπωμένα εκμαγεία συνδέεται άρρηκτα με την ακρίβεια κατασκευής της αποκατάστασης και τον περιορισμό βιολογικών και τεχνικών επιπλοκών. Η επίδραση της διαδικασίας της εκτύπωσης στην ακριβή θέση των αναλόγων εμφυτευμάτων δεν έχει αποσαφηνιστεί στην βιβλιογραφία.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει την ακρίβεια της θέσης των αναλόγων εμφυτευμάτων σε ψηφιακά εκτυπωμένα εκμαγεία, εξετάζοντας το ρόλο που παίζουν οι παράμετροι της θέσης και της κλίσης των εμφυτευμάτων.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ένα νωδό εκμαγείο της άνω γνάθου που έφερε τέσσερα εμφυτεύματα παράλληλα μεταξύ τους και δύο ακραία κεκλιμένα χρησίμευσε σαν αρχικό εκμαγείο. Αυτό ψηφιοποιήθηκε με εργαστηριακό σαρωτή και προέκυψε ένα αρχείο STL (Standard Tessellation Language) από το οποίο εκτυπώθηκαν δέκα εκμαγεία με τη μέθοδο πολυμερισμού με φως (Digital Light Processing – DLP). Στη συνέχεια, τα δέκα αυτά εκμαγεία ψηφιοποιήθηκαν με σάρωση από εργαστηριακό σαρωτή και προέκυψαν δέκα αρχεία STL. Κάθε ένα από τα δέκα αρχεία STL μπήκε σε διαδικασία υπέρθεσης σε σχέση με το αρχικό εκμαγείο. Έτσι, αρχικά έγινε εκτίμηση της απόκλισης που παρουσιάζουν τα δύο εκμαγεία μεταξύ τους μετρώντας το RMS (Root Mean Square) και το Average Offset, και στη συνέχεια μετρήθηκε η απόκλιση που παρουσιάζει το αρχικό και τα εκτυπωμένα εκμαγεία σε επτά συγκεκριμένες θέσεις, αντίστοιχες με τα έξι εμφυτεύματα, και σε ένα σημείο στην υπερώα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στη σύγκριση με το αρχικό εκμαγείο τα εκτυπωμένα εκμαγεία είχαν μέση τιμή RMS ± Τυπική Απόκλιση ίση με 0,3417 ± 0,05052 mm (95% CI: 0,3056, 0,3779). Το Average Offset έχει μία μέση τιμή 0,0482 ± 0,012 mm (95% CI: 0,04 / 0.06). Στις θέσεις που αντιστοιχούν στα εμφυτεύματα # 22 και #24 και στην περιοχή της υπερώας παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες «αποκλίσεις», με μέσους όρους στη θέση εμφυτεύματος #22 (μο=0,39mm), #24 (μο=0,25mm) και στην υπερώα (μο=-0,17mm). Τα εμφυτεύματα με κλίση ήταν τα: #16 και #26. Οι «αποκλίσεις» που παρατηρούνται έχουν αντίθετο πρόσημο και παρουσιάζουν μέσους όρους στη θέση του εμφυτεύματος #16: +0,099mm, ενώ στη θέση του εμφυτεύματος #26: -0,124mm.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
-Τα εκμαγεία παρουσίασαν «απόκλιση» σε σχέση με το αρχικό εκμαγείο που ήταν εντός των ορίων που αφορούν την αποδεκτή κλινική εφαρμογή.
-Η θέση επηρέασε την «απόκλιση» των αναλόγων εμφυτευμάτων στα εκτυπωμένα εκμαγεία με στατιστικά σημαντική διαφορά και η μικρότερη «απόκλιση» παρατηρήθηκε στις θέσεις των εμφυτευμάτων #16, #14, #12 και #26.
-Η παρουσία κλίσης στα εμφυτεύματα δεν διαφοροποίησε στατιστικά σημαντικά την «απόκλιση» των αναλόγων εμφυτευμάτων στα εκτυπωμένα εκμαγεία σε σχέση με το αρχικό εκμαγείο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εκτυπωμένα εκμαγεία, Ακρίβεια εκτυπωμένων εκμαγείων, Εργαστηριακά ανάλογα εμφυτευμάτων σε ψηφιακά εκτυπωμένα εκμαγεία, Παράμετροι θέσης και κλίσης εμφυτευμάτων, Κεκλιμένα εμφυτεύματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
264
Αριθμός σελίδων:
104
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.