Μη φαρμακολογικές μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου σε καρδιοχειρουργημένους παιδιατρικούς ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:3329629 56 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική Παιδιατρική Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-02
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Ζαλακώστας Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Μάτζιου Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βαρβάρα Μπουτοπούλου Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής , ΕΚΠΑ
Δέσποινα Κουμπαγιώτη Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Τμήμα Νοσηλευτικής , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μη φαρμακολογικές μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου σε καρδιοχειρουργημένους παιδιατρικούς ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μη φαρμακολογικές μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου σε καρδιοχειρουργημένους παιδιατρικούς ασθενείς
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η νοσηλευτική φροντίδα των καρδιοχειρουργημένων παιδιών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιτυχή αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου που πολλές φορές εμμένει, υποσκάπτοντας την πορεία της μετεγχειρητικής του αποκατάστασης.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας της χρήσης των μη φαρμακολογικών μεθόδων αντιμετώπισης του πόνου σε καρδιοχειρουργημένους παιδιατρικούς ασθενείς.
Μεθοδολογία: Η αναζήτηση έγινε στις βάσεις δεδομένων NCBI database, PubMed database, Scopus και ResearchGate database χρησιμοποιώντας ως αρχικές λέξεις κλειδιά children cardiac surgery, non pharmacological pain management, children post-operative pain management και nursing interventions in cardiac surgery children’s pain management, και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Preferred reporting items for Systematic Reviews and Μeta-Analyses (PRISMA statement). Τα κριτήρια ένταξης περιελάμβαναν: μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στην αγγλική γλώσσα, από το 2000 και μετά, πρωτογενείς με σκοπό την μελέτη μη φαρμακολογικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του καρδιοχειρουργικού πόνου σε παιδιατρικούς ασθενείς.
Αποτελέσματα: Από τις 1.573 αρχικές μελέτες που βρέθηκαν και την προσεκτική μελέτη 47 εξ αυτών, τελικώς 5 μελέτες συμπεριελήφθησαν στη συστηματική ανασκόπηση. Οι μη φαρμακολογικές μέθοδοι που έχουν μελετηθεί και για τις όποιες έχει φανεί η αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση του παιδιατρικού πόνου των καρδιοχειρουργημένων παιδιών περιλαμβάνουν το Διαδερμικό Ηλεκτρικό Νευρικό Ερεθισμό (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, TENS), την τοπική εφαρμογή θερμότητας (θερμά επιθέματα) ή πάγου (ψυχρά επιθέματα) στο σημείο του πόνου, την εμφύσηση θερμού αέρα στο σημείο του πόνου, την ακινητοποίηση του μέρους του σώματος που πονά, τη μουσικοθεραπεία, τη φυσιοθεραπεία-μασαζοθεραπεία, την αναπνευστική φυσιοθεραπεία, την απόσπαση της προσοχής και την προεγχειρητική ενημέρωση και ψυχολογική προετοιμασία τόσο του ίδιου του παιδιού, όσο και των γονέων του. Τα αποτελέσματα των μελετών επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο του νοσηλευτή στην εφαρμογή των μεθόδων αυτών και της διεπιστημονικής συνεργασίας για τη βέλτιστη έκβαση του καρδιοχειρουγημένου παιδιατρικου ασθενούς.
Συμπεράσματα: Η εφαρμογή των μη φαρμακολογικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του παιδιατρικού πόνου στους καρδιοχειρουργημένους ασθενείς αποτελεί βασική παράμετρο του θεραπευτικό πλάνου, που επικουρικά στη φαρμακευτική θεραπεία μεγιστοποιεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας την μετεγχειρητική περίοδο του καρδιοχειρουργημένου παιδιατρικού ασθενούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιοχειρουργική παίδων, Μη φαρμακολογική διαχείριση πόνου, Διαχείριση μετεγχειρητικού πόνου στα παιδιά και νοσηλευτικές παρεμβάσεις στην καρδιοχειρουργική, Διαχείριση του πόνου των παιδιών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
77
Μεταπτυχιακη Διπλωματική εργασία Ζαλακώστας pdf 1.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο