Μονάδα:
Κατεύθυνση ΝανοϊατρικήΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-09-12
Συγγραφέας:
Κατσιμπούλα Ελένη-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Διονύσιος Ε. Μουζάκης, Τακτικός Καθηγητής, Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών, ΣΣΕ
Πηνελόπη Μπουζιώτη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφαλείας, ΕΚΕΦΕ <<Δημόκριτος>>
Αναστασία Γεωργία Πίππα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Nano-biosensors for food safety and quality assessment
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νάνο-βιοαισθητήρες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων
Περίληψη:
Οι μέθοδοι διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων αλλάζουν εποχή. Έτσι θα πρέπει και η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων να παρέμβει πιο αποτελεσματικά προκειμένου να προστατευθούν το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις και τις καταναλωτικές τάσεις. Για παράδειγμα, οι αναλυτικές μεθόδου που χρησιμοποιούνται χαρακτηρίζονται από διαφορά μειονεκτήματα, και οι μικροβιακές επιμολύνσεις είναι βέβαιες. Επομένως, η επιστήμη της νανοτεχνολογίας κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον στον τομέα καλλιεργειών και τροφίμων. Νέες προσεγγίσεις με τη χρήση νανοτεχνολογικών εργαλείων, όπως είναι οι νανοαισθητήρες για άμεση ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών και οι αντιμικροβιακες επιφάνειες επαφής με το φαγητό και συσκευασίες, αποδεικνύονται χρήσιμες για τη βιομηχανία τροφίμων. Παρ´ όλα αυτά θα πρέπει το στάδιο ανάπτυξης να γίνει εφαρμόσιμο, αξιολογώντας το ρίσκο που προκύπτει από τη χρήση νανοϋλικών και αφορά τόσο το περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νανοβιοαισθητήρες, Τρόφιμα, Ποιότητα, Ασφάλεια, Νανοτεχνολογία
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156