Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Επιστημονική δημοσίευση - Ανακοίνωση Συνεδρίου (Short Paper) uoadl:3359328 87 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Τίτλος:
Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Περίληψη:
Συνέντευξη της Ειρήνης Καμπερίδου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Μέλους της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του ΕΚΠΑ στην ραδιοφωνική εκπομπή Εύξεινος-Κύπρος του ΡΙΚ στις 3/7/2023. Η εκπομπή Εύξεινος-Κύπρος - Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (3/7/2023) του Δρ. Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου, Πρόεδρου της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, παρέχει ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό της φιλόξενης Κύπρου στο διάβα των αιώνων.
Η Ειρήνη Καμπερίδου απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη γυναικεία περιήγηση στην οθωμανική επικράτεια, την περιηγητική λογοτεχνία του 18ου και 19ου αιώνα, την πολυεθνική δουλεία του οθωμανικού χαρεμιού, την αξιοποίηση και "ορατότητα" του γυναικείου λόγου-των μαρτυριών δυτικών γυναικών (Ευρωπαίων και Αμερικανίδων), τις γυναικείες μαρτυρίες για την Κύπρο, τις σχέσεις αυτών των γυναικών με τα κέντρα εξουσίας, το φιλελληνικό κίνημα και ο γυναικείος εθελοντισμός κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, την αρχαιοκαπηλία, το θεσμό της δουλείας, τη θέση της γυναίκας, κ.ά. σύμφωνα με τις επιτόπιες μαρτυρίες των περιηγητριών του 17ο , 18ου και 19ου αιώνα (πρωτότυπο αρχειακό υλικό).
Έτος δημοσίευσης:
2023
Συγγραφείς:
Ειρήνη Καμπερίδου
Τίτλος συνεδρίου:
ραδιοφωνική εκπομπή Εύξεινος-Κύπρος του ΡΙΚ στις 3/7/2023
Σελίδες:
1.
Λέξεις-κλειδιά:
Επιτόπιες μαρτυρίες, δυτικές περιηγήτριες, Ευρωπαίες, Αμερικανίδες, γυναικεία περίηγηση, αρχαιοκαπηλία, ελληνική επανάσταση, Κύπρος, γυναικείος εθελοντισμός, κέντρα εξουσίας, φύλο, Χαρέμι,
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Αναφορές:
Η εκπομπή Εύξεινος-Κύπρος - Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (3/7/2023) του Δρ. Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου, Πρόεδρου της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.
Women travelers_narratives_.pdf (305 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο