Φαρμακευτικά λάθη στην κατ' οίκον νοσηλεία: μια συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3370428 63 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινοτική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-04
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μπάσιου Ελευθερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδούλα Αδαμακίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βενετία Βελονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φαρμακευτικά λάθη στην κατ' οίκον νοσηλεία: μια συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φαρμακευτικά λάθη στην κατ' οίκον νοσηλεία: μια συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα φαρμακευτικά λάθη αποτελούν μια κατηγορία ιατρογενών λαθών, τα οποία έχουν ιδιαίτερα γνωρίσματα στην κατ’ οίκον νοσηλεία εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με το περιβάλλον της κατ’ οίκον νοσηλείας. Οι μελέτες οι οποίες αναλύουν τα φαρμακευτικά λάθη στο περιβάλλον της κατ’ οίκον νοσηλείας φαίνεται να είναι περιορισμένες συγκριτικά με άλλα κλινικά περιβάλλοντα.
Σκοπός: Η συστηματική ανασκόπηση είχε ως σκοπό τη διερεύνηση των φαρμακευτικών λαθών που συμβαίνουν κατά την κατ’ οίκον νοσηλεία. Ειδικότερα, αναλύθηκαν η συχνότητα εμφάνισης των φαρμακευτικών λαθών στην κατ’ οίκον νοσηλεία, οι παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση ενός φαρμακευτικού λάθους, τα είδη τους, ο αντίκτυπός τους στον ασθενή και τέλος οι πιθανές λύσεις για τη μείωση του φαινομένου στο περιβάλλον της κατ' οίκον νοσηλείας.
Υλικό – μέθοδος: Για τους σκοπούς της έρευνας έγινε αναζήτηση και συλλογή βιβλιογραφικών πηγών μέσω της μηχανής αναζήτησης διεθνών δεδομένων Pubmed, καθώς επίσης έγινε και δευτερογενής αναζήτηση. Η συστηματική αναζήτηση των άρθρων αφορούσε τη χρονική περίοδο 2003-2023 και διεξήχθη σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες για συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις (PRISMA analysis).
Αποτελέσματα: Συνολικά 10 βιβλιογραφικές πηγές ικανοποιούσαν τα κριτήρια αναζήτησης. Η κριτική ανάλυση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι το ποσοστό των φαρμακευτικών λαθών στην κατ' οίκον νοσηλεία κυμαίνεται μεταξύ 22-47%. Τα φαρμακευτικά λάθη αφορούσαν όλους τους εμπλεκόμενους στην παροχή κατ’ οίκον φροντίδας υγείας, με συνηθέστερα είδη την λάθος δόση, την παράλειψη δόσης και τον λάθος χρόνο χορήγησης. Στις αιτίες των φαρμακευτικών λαθών στην κατ’ οίκον νοσηλεία συμπεριλήφθηκαν μεταξύ άλλων η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού, η ανεπαρκής επικοινωνία μεταξύ των νοσηλευτών της κατ’ οίκον νοσηλείας και του θεράποντα γιατρού , η δυσκολία επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας της κατ’ οίκον νοσηλείας με το νοσοκομείο που νοσηλεύονταν ο ασθενής, η βιασύνη λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, η υποστελέχωση, η έλλειψη ενός συγκεκριμένου άτυπου φροντιστή και η ανεπαρκής εκπαίδευση των άτυπων φροντιστών. Τα προτεινόμενα μέτρα για τη μείωση των φαρμακευτικών λαθών στην κατ’ οίκον νοσηλεία περιλαμβάνουν μέτρα εκπαίδευσης των εμπλεκομένων, αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας, φροντιστών και ασθενή και αξιοποίησης της τεχνολογίας.
Συμπεράσματα: Οι έρευνες της συστηματικής ανασκόπησης υπέδειξαν αυξημένα ποσοστά φαρμακευτικών λαθών στην κατ’ οίκον νοσηλεία και πολλαπλούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση τους. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα με έμφαση στην δημιουργία πρωτοκόλλων για την διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής, τα οποία θα πρέπει να εξατομικεύονται στο περιβάλλον της κατ’ οίκον νοσηλείας, καθώς και δημιουργία ενιαίου συστήματος αναφοράς, με σκοπό την καλύτερη καταγραφή και διαχείριση των φαρμακευτικών λαθών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φαρμακευτικά λάθη, Λάθος δόση φαρμάκου, Κατ’οίκον νοσηλεία, Κατ’οίκον νοσηλευτική φροντίδα, Ιατρογενή λάθη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
89
Αριθμός σελίδων:
75
Φαρμακευτικά λάθη στην κατ’ οίκον νοσηλεία Μια συστηματική Ανασκόπηση Μπάσιου Ελευθερία.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο